România, primul loc în UE la consumul de antibiotice. Are trei tipuri adverse grave

DE Alex Darvari | 20.11.2022 - 22:30
România, primul loc în UE la consumul de antibiotice - FOTO: PEXELS

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice la mia de locuitori.

SHARE

 “Există o relație matematică destul de bine dovedită între volumul total al consumului de antibiotice și rezistența bacteriană. Am fost pe primele 5-6 locuri în ultimii 11 ani. Este trist că astăzi suntem pentru prima dată în această postură extrem de neonorantă și care ridică probleme”, a declarat în cadrul dezbaterii Antibiotics360, organizată joi de redacția 360medical.ro, prof. univ. dr. Gabriel Adrian Popescu, de la disciplina de boli infecțioase din cadrul Institutului “Prof. Dr. Matei Balș”.

Antibioticele sunt o clasă specială de medicamente, care din cauza faptului că lucrează împotriva unor agenți vii, împotriva unor bacterii care vor să supraviețuiască, spre deosebire de toate celelalte medicamente, își limitează în timp efectul.

,,Chiar dacă le utilizăm corect, dar mai ales când le utilizăm incorect, contribuim la limitarea efectului antibioticelor utilizate împotriva unora sau altora dintre speciile bacteriene implicate în infecții la om. De aceea, principiul este să administrezi antibiotice doar atunci când este necesar”, a atras atenția prof. univ. dr. Gabriel Adrian Popescu,

Medicul infecționist a explicat că și atunci când sunt administrate inutil, dar și atunci când nu este administrat un antibiotic potrivit sau când sunt administrate într-o infecție virală, chiar dacă nu au niciun beneficiu, efectele adverse ale antibioticelor rămân.

,,Putem vorbi de 3 tipuri de efecte adverse: toxicitate a medicamentelor asupra diverselor organe, că vorbim de toxicitate digestivă: greață, vărsături, diaree, că vorbim de toxicitate renală, hepatică, neurologică, acestea sunt comune tuturor claselor de medicamente, dar unul din lucrurile care fac din antibiotice o categorie specială este tocmai această generare a rezistenței bacteriene. Și în plus, există și o a treia categorie de riscuri, și anume patologia postadministrare de antibiotice”, a afirmat medicul de la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.

Citește mai mult pe 360medical

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.