România: „medicamentul-minune” al lui Becali, folosit de oameni doar pentru o boală a pielii

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.01.2021 - 15:47
Ivermectină de uz veterinar. Sursa imagine: agrointel.ro

În România, ivermectina, „medicamentul-minune” lansat de Gigi Becali ca tratament anti-COVID în locul vaccinului, este folosită la oameni pentru tratarea acneei rozacee, o afecțiune a pielii, precizează Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR), pentru Newsweek România.

SHARE

În prezent, sunt 45 de studii clinice în derulare în toată lumea cu privire la efectele ivermectinei la pacienții COVID, însă nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea și siguranța utilizării ivermectinei în tratarea COVID, prin urmare, acest medicament nu este recomandat în România pentru această boală. Puteți urmări stadiul acestor studii clinice AICI

Totodată, ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală în cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 al Ministerului Sănătății, mai precizează Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), în răspunsul pentru Newsweek România.

Agenția Națională a Medicamentului le recomandă oamenilor „să nu utilizeze ivermectina pentru prevenția sau tratamentul COVID-19, deoarece, până la acest moment, nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea și siguranța utilizării ivermectinei în COVID-19”. 

Amintim că numeroase petshop-uri online și farmacii veterinare raportează stocuri epuizate de ivermectină, un medicament de uz veterinar, după ce Gigi Becali a susținut că medicamentul este eficient în tratarea COVID-19. 

Citește mai multe aici: Incredibil: antivacciniștii români recomandă medicamente de uz veterinar în lupta cu COVID

Marți seară, Autoritatea Sanitară Veterinară a făcut, de asemenea, o serie de precizări despre folosirea în România a ivermectinei, explicând că „toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. Acestea trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect”. ANSVA a mai precizat și că medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor. 

Newsweek România a cerut puncte de vedere și de la Ministerul Sănătății și de la Colegiul Medicilor Veterinari, pe care le va publica atunci când le va primi.

Redăm precizările integrale ale Agenției Naționale a Medicamentului, oferite la solicitarea Newsweek România

- „Ivermectina este un chimioterapic antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii.

- În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acneea rozacee.

- În Europa sunt disponibile mai multe medicamente care conțin ivermectină pentru administrare orală și cutanată, în indicații antiparazitare precum și pentru tratamentul unor forme de acnee rozacee.

- În prezent, sunt în desfășurare, atât la nivel european cât și global, o serie de studii clinice  controlate care includ pacienții cu COVID-19 sau contacți ai acestora pentru a demonstra posibile beneficii ale ivermectinei în această patologie. Pe baza studiilor desfășurate in vitro, care au arătat că ivermectina are un efect antiinflamator și antiviral, au fost concepute aceste studii clinice la om. Mai multe informații despre studiile clinice în desfășurare sunt disponibile pe site-ul https://clinicaltrials.gov/.

- În cel mai recent protocol de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 , aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1167/ 3 decembrie 2020 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020, ivermectina nu este menționată ca medicament eficace în această boală.

- Recomandăm pacienților să nu utilizeze acest medicament pentru prevenția sau tratamentul COVID-19, deoarece, până la acest moment, nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea și siguranța utilizării ivermectinei în COVID-19”.

Citește și: OFICIAL „Medicamentul-minune” anti-COVID cu ivermectină este doar pentru animale

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te