Risc fatal la consumul unui supliment care dă energie. O linguriță poate ucide. Oricine îl poate lua

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.10.2024 - 19:04
Risc fatal la consumul unui supliment care dă energie. O linguriță poate ucide. Oricine îl poate lua - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ))
Risc fatal la consumul unui supliment care dă energie. O linguriță poate ucide. Oricine îl poate lua - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ))

Risc fatal la consumul unui supliment care dă energie. Este folosit de multe persoane care au nevoie să-și îmbunătățească performanțele musculare atunci când merg la sala de fitness însă, este considerat aliment și poate fi vândut fără restricții de vârstă.

SHARE

Experții avertizează asupra unui risc fatal la consumul unui suplimentg care dă energie. Mulți îl foloseasc atunci când merg la sala de fitness pentru a-și crește performanțele musculare. 

Însă o linguriță poate fi fatală. Iar riscul de supradoză este foarte mare. Este vorba despre puda de cofeină. Cinci grame din acest produs au efectul a 10 litri de cafea.

Risc fatal la consumul unui supliment care dă energie. O linguriță poate ucide. Oricine îl poate lua

Consumul de cofeină face parte din viața de zi cu zi pentru mulți oameni. Unii oameni pornesc aparatul de cafea la prima oră dimineața, alții preferă băuturile nergizante, iar alții ceaiurile cum sunt cel verde sau negru.

Toată lumea pare să aibă același scop: oamenii își doresc să se facă în formă și să se trezească mai repede. Există o tendință în scena fitness de ceva timp de a consuma pudră de cofeină pură în speranța de a îmbunătăți în continuare performanța musculară. Unii oameni aparent nu sunt încă conștienți că acest lucru poate fi extrem de periculos.

Citește și: După ce vârstă nu mai e sănătos să bei cafea? Care sunt efectele negative asupra organismului

Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) avertizează acum împotriva cofeinei sub formă de pulbere, care este vândută comercial ca supliment alimentar. Riscul de supradozaj accidental este mare cu o astfel de pulbere de cofeină, scrie watson.de. Chiar și cantitățile mici pot cauza probleme semnificative de sănătate. Doar una sau două lingurițe pot fi fatale.

Fiecare miligram contează

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă nu mai mult de 0,2 grame de cofeină ca doză unică și nu mai mult de 0,4 grame pe parcursul zilei pentru adulții sănătoși.

Problema: Potrivit BfR, o cantitate atât de mică de pudră de cofeină pură cu greu poate fi măsurată cu precizie. Cântarele de bucătărie măsoară de obicei relativ precis doar de la un gram încolo. Acest lucru poate duce cu ușurință la o supradoză.

Cantitățile excesive de cofeină ar provoca neliniște severă, greață, creșterea tensiunii arteriale, bătăi rapide ale inimii sau aritmii cardiace. De la un aport de cinci până la zece grame, cofeina pură pune viața în pericol. Pentru comparație: pentru cinci grame de cofeină, o persoană ar trebui să bea în jur de zece litri de cafea. Cu pudra de cofeină, ai nevoie doar de una sau două lingurițe, conform BfR.
 

Primele decese în Germania

Potrivit rapoartelor, au existat deja primele decese în Germania. Potrivit Agenției Germane de Presă (dpa), o tânără a murit din cauza unei intoxicații acute cu cafeină, deoarece a consumat două lingurițe dintr-o pudră de cafeină foarte concentrată.

RBB raportează și despre un tânăr de 20 de ani care a fost găsit mort într-un cămin studențesc din München în urmă cu aproximativ un an. Autopsia nu a oferit inițial nicio informație despre cauza morții.

Abia când părinții au găsit un pachet cu pudră de cofeină pură în camera fiului lor s-a efectuat un examen toxicologic asupra corpului. Rezultatul: studentul avea prea multă cofeină în corpul său.

Citește și: De ce e periculos să bei cafea înainte de a merge la cumpărături? Psihologii au dat verdictul

Pudra de cofeină este în prezent considerată un aliment și, prin urmare, este disponibilă gratuit pentru vânzare, fără restricții de vârstă. În ciuda riscului fatal, unii furnizori ar trimite pulberea fără nici un prospect, lingură de măsurare, dozaj sau recomandare de consum, relatează RBB.

Dacă nu vrei să faci fără pudra de cofeină, cu siguranță ar trebui să iei un cântar de precizie sau o lingură mică de măsurare, astfel încât să poți cântări cu exactitate doza zilnică recomandată de maxim 0,4 grame.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te