Cercetarea experților ECDC are la bază mai multe studii de caz de reinfectare cu SARS-CoV-2 raportate în diferite ţări.
Datele se bazează pe rapoarte recente din Hong Kong, Nevada, SUA, Belgia, Ecuador şi India. Mai există şi alte rapoarte în media despre cazuri din Olanda şi Spania, dar şi despre multe alte cazuri la nivel global.
Secvenţierea genetică a virusului în aceste cazuri arată clar că este vorba despre o a doua infecţie cu SARS-CoV-2, după o primă infecţie confirmată, şi nu despre o prelungire a bolii.
Cazurile analizate demonstrează că a doua infectare a avut loc întotdeauna cu o tulpină diferită a virusului, pentru că SARS-CoV-2 a suferit numeroase mutaţii.
Analiza ECDC relevă că amploarea răspunsului imun pare să fie asociată cu severitatea bolii şi există indicii că imunitatea legată de anticorpii împotriva SARS-CoV-2 poate să nu fie de lungă durată la cei care au avut infecţii asimptomatice sau simptome uşoare.
Datele experţilor ECDC conduc la concluzia că majoritatea pacienţilor par să dezvolte un răspuns imun în urma primei infecţii cu SARS-CoV-2, dar că această imunitate poate scădea în timp.
Acest lucru pare să vizeze mai mult persoanele cu o primă infecţie mai puţin severă, aşa cum este în cazul pacienţilor incluşi în analiza ECDC.