Record nedorit. O femeie a fost contagioasă cu coronavirus timp de 61 de zile

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.10.2020 - 21:18

O femeie cu COVID-19 care a avut un răspuns imun normal la infecție a avut virusul în corp timp de 61 de zile.

SHARE

Aceasta este cea mai lungă perioadă cunoscută în care un pacient a fost infectat cu SARS-Cov 2, cea ce ridică noi întrebări despre cât timp pot fi contagioși pacienții și care sunt implicațiile pentru cei infectați perioade prelungite.

Cercetările sugerează că perioada de timp în care o persoană cu SARS-CoV-2 este infecțioasă variază foarte mult și depinde, într-o anumită măsură, de cât de grav s-a îmbolnăvit. 

În perioada de contagiune, virusul se multiplică în interiorul corpului și este eliberat prin aerul expirat în afară.

Persoanele grav bolnave de Covid tind să elimine virusul mai mult timp, în special cei care sunt imunocompromiși sau imunodeficienți, fie ca rezultat al bolii, fie al terapiei.

În aprilie, oamenii de știință au anunțat un caz în care o femeie a fost gazdă pentru SARS-CoV-2 timp de 60 de zile de la apariția simptomelor.

Acum, o echipă din Marea Britanie a raportat un caz COVID-19 în care un pacient a fost testat pozitiv, printr-un tampon de gât, și la 61 de zile de la primele simptome.

Raportul de caz, publicat în BMJ și citat de Newsweek, menționează o femeie în vârstă de 78 de ani care a fost internată în spital pentru probleme de respirație și cu o infecție provenind de la locul unei traheostomii.

După ce a fost internată, a dat rezultate pozitive la SARS-CoV-2. Apoi a continuat să dea rezultate pozitive timp de 61 de zile.

Pe parcursul spitalizării, a fost tratată cu antibiotice, dar nu a fost supusă unor terapii experimentale sau aflate în faza de test.

Medicii care au tratat-o au purtat echipament de protecție personală și pacienta a fost izolată pe tot parcusul internării.

„Din cunoștințele noastre, acest caz reprezintă cea mai lungă durată raportată de contagiune virală în COVID-19, la un pacient imunocompetent”, a scris echipa de medici.

Doctorii au spus că aproximativ 17% dintre persoanele spitalizate cu COVID-19 se îmbolnăvesc grav și, în medie, poartă virusul timp de 20 de zile.

„Nu am putut găsi niciun motiv clar pentru a explica perioada prelungită de contagiune la acest pacient”, au spus medicii.

Deși prezența unei traheostomii a fost neobișnuită, nu există nici o altă dovadă publicată a unei durate crescute pentru COVID-19 sau pentru alte infecții virale în literatura de specialitate.

Medicii britanici au spus că contagiunea prelungită ar fi putut fi rezultatul prelevării tampoanelor din traheostomia femeii, deoarece probele ar fi venit din adâncurile tractului respirator, spre deosebire de tampoanele standard pentru gât și nazale.

Pe parcursul internării în spital, starea mentală a femeii s-a înrăutățit, în ciuda deteriorării reduse a stării fizice.

Ea a fost externată după 55 de zile și, în timpul unei consultații ulterioare, o săptămână mai târziu, iar doctorii au descoperit că suferea de „traumă emoțională semnificativă".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te