Raport CNCAV: doar 41% din populație vaccinată, peste 19.000 de persoane cu reacții adverse

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.01.2023 - 17:58
Medicul militar Valeriu Gheorghiță a condus CNCAV- Foto: Facebook

Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, crirică publicarea „pe ascuns” a raportului Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), pentru anii 2020 - 2022.

SHARE

„Este înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem, dar extrem de tragic…”, comentează Bogdan Oprea pe pagina sa de Facebook.

El face o serie de remarci asupra acestui „document-etalon pentru nivelul dezastruos în care s-a organizat campania de vaccinare anti-COVID-19 și comunicarea instituțiilor Statului Român în această criză pandemică”, care poartă titlul „ROVACCINARE MISIUNE ÎNDEPLINITĂ”. Documentul AICI.

„Ce consideră Statul Român drept o <<MISIUNE ÎNDEPLINITĂ>>, cu majuscule și de pus în titlu? Aflăm fix la coada raportului, într-un jos de pagină, înainte de capitolele de anexe, o activitate care a implicat mii de angajați ai statului, de la cel mai înalt nivel central, desfășurată pe durata a mai bine de un an, care a dus la vaccinarea a… 41,85% din populație (pag. 88), mult sub jumătatea populației”, subliniază Bogdan Oprea, actual profesor universitar de jurnalism.

El cataloghează drept „absolut îngrijorător” faptul că raportul „ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse”.

Oprea insistă că știe ce vorbește când face referire la mușamalizare „și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie - martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare.”

Potrivit raportului, „de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și până la sfârșitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacții adverse post vaccinare (RAPI), dintre care 17.567 (89.1%) au avut manifestări generale. În total este vorba de un total de 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI).

Aproape 2 milioane de doze de vaccin s-au pierdut, iar 7 milioane au rămas în stoc. 

Au fost date spre investigare 26 de decese suspecte RAPI, dintre care 25 au fost infirmate, iar pentru un deces investigația încă este în curs de finalizare. Până la data de 31.12.2021, erau 227 de reacții adverse în curs de investigare, mai precizează sursa citată.

„Aceștia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autoritățile și CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au mințit că nu există, că nu sunt grave efectele raportate de cetățeni (căutați declarațiile lor, este plin internetul de ele). Ce aflăm astăzi din raport? Că au fost 15 cazuri de boli inflamatorii ale inimii (miocardite, pericardite etc.), 18 cazuri de tulburări hematologice, 20 de cazuri de afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv 16 cazuri de paralizie facială, 424 de cazuri de reacții alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic.

Câți dintre acești oameni, repet, nu cifre, au murit? Câți au rămas bolnavi și cu sechele pentru tot restul vieții? Câți au beneficiat de analize medicale și tratament asigurat de stat pentru că au crezut mesajele autorităților care vorbeau doar despre beneficii și care mușamalizau cazurile de efecte adverse? De câți ați avut grijă și în ce fel, domnilor și doamnelor de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19?”, se întreabă Bogdan Oprea.

„Ați mințit!”

El apreciază că rată de vaccinare a fost atât de scăzută pentru că autoritățile au mințit.

„Ați mințit! Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte. Orice persoană care a răsfoit un manual de comunicare de criză a înțeles că prima regulă în aceste situații este să spui adevărul pentru că orice minciună se întoarce întotdeauna împotriva ta. Prin toată campania de vaccinare pe care ați dus-o n-ați făcut altceva decât să le mai dați specialiștilor un nou exemplu de manual, cred, singurul din lume la un atât de înalt nivel într-un stat, că așa se întâmplă absolut de fiecare dată”, a scris Oprea pe Facebook.

El critică faptul că CNCAV scrie în raport că „toate acțiunile au fost implementate fără un buget alocat acțiunilor campaniei de informare şi de educare a populației (…)”

Citește și: Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei: Nu suntem în război cu ucrainenii!

„Cum ați putut accepta așa ceva, voi, specialiști în comunicare? Cum să desfășurați o serie de campanii naționale pe mai multe medii despre un subiect de viață și de moarte la cel m ai înalt nivel al unui stat european în anii 2020 - 2021 fără buget???  Cum??? Cum??? Amatorism de felul acesta nu practic nici cu studenții mei la clasă, până și ei înțeleg că orice campanie care se dorește eficientă are nevoie de un buget! Vă întrebați de ce ați eșuat? Iată aici un alt răspuns, pe lângă faptul că ați mințit de la cele mai înalte tribune ale statului! Ați fi găsit și acest răspuns dacă ați fi pus mâna vreodată pe un manual de comunicare!”, punctează profesorul universitar.

Citește și: În nebunia facturilor la energie, ANRE aruncă 2 milioane de euro pe o campanie de informare

El acuză faptul că „cei care ați girat comunicarea publică în CNCAV fără o strategie de comunicare făcută după reguli de manual, fără obiective formulate coerent și profesionist, fără un buget, trebuie să știți că fiecare dintre voi în parte purtați vina pentru oamenii decedați și care au suferit pentru că nu s-au vaccinat sau tratat de frică.”

„Nu v-a ajuns că v-ați cocoțat în funcții publice bine plătite, cu pensionări la 45 de ani și pensii speciale, fără să aveți minime competențe în comunicare, când țara era în criză și avea nevoie de profesioniști adevărați în poziții-cheie, le-ați ocupat locul, poate, poate, se mai lipește vreo promovare sau decorație de cariera voastră. Să vă fie rușine! Iar pe noi să ne ferească Dumnezeu de-un război cu voi la masa deciziilor!”, a adăugat Oprea.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te