Rafila speră că până la finalul anului Guvernul să aprobe cele 25 de proiecte finanțate prin PNRR

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.10.2022 - 15:43
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul ar putea să aprobe săptămâna viitoare criteriile de eligibilitate pentru proiectele ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă la Braşov, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

SHARE

Acesta a precizat că în cadrul vizitei la Braşov a avut întâlniri cu conducerile Spitalului Judeţean, respectiv Spitalului municipal din Săcele, precum şi cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi Primăriei municipiului Braşov, una dintre temele abordate cu cei din urmă fiind proiectul viitorului spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie, pentru care autorităţile locale braşovene speră să obţină finanţare prin PNRR şi care se află pe "lista scurtă"de proiecte preselectate de fostul guvern.

Rafila a explicat că, pe baza criteriilor ce vor fi stabilite, probabil săptămâna viitoare, dintre cele 49 de proiecte de pe această listă scurtă vor fi selectate, până la sfârşitul anului, un minimum de 25 de obiective.

Citește și: Procurorii DNA au trimis în judecată 4 persoane acuzate de evaziune fiscală de 4 milioane de euro

"Proiectul, cu siguranţă va fi evaluat, sperăm să fie depus cât mai repede, după ce Guvernul va aproba criteriile de eligibilitate pe care baza cărora se va face alegerea celor 25 din 49, probabil că în cursul săptămânii viitoare va face acest lucru, astfel încât toţi cei 49, care sunt pe lista preselectată de guvernul precedent să poată să-şi depună aplicaţia şi să intre la evaluare, iar până la sfârşitul anului, să avem o listă aprobată de guvern şi să putem trece la încheierea contractelor de asistenţă financiară prin PNRR", a afirmat Rafila.

Citește și: Rafila în cazului medicului acuzat că lăsa copii să moară: „Mi se pare incredibil aşa ceva”

Potrivit ministrului, termenul până la care trebuie construite viitoarele spitale este 30 iunie 2026.

În ceea ce priveşte proiectul Braşovului, Rafila a apreciat că ar avea şanse să fie aprobat spre finanţare deoarece patologia ce va fi tratată aici este prioritară.

"Nu am de unde să ştiu care dintre spitale (proiecte - n.r.) vor fi alese, dar opinia mea este că, pentru Braşov, având în vedere patologia pe care o presupun aceste unităţi - boli infecţioase, pneumologie şi tratamentul persoanelor infectate cu bacilul tuberculos - este prioritară şi am văzut şi în pandemie că este nevoie de astfel de unităţi care să permită tratarea pacienţilor cu boli respiratorii şi, încă un lucru important, să permită reabilitarea, (...) pentru că patologia respiratorie este una care necesită reabilitare şi recuperare. Inclusiv pentru Săcele (la spital - n.r.) am discutat să amenajăm acolo o zonă de paliaţie şi de recuperare", a spus ministrul Sănătăţii.

De asemenea, el a menţionat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii autorităţilor locale braşovene, a înţeles necesitatea extinderii imobilului în care funcţionează Spitalul de Neuropsihiatrie şi va face "demersurile legale necesare" în acest sens, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te