Demersul a fost iniţiat de declic.ro în condiţiile în care există un draft privind un asemenea program, dar acesta nu este finalizat de doi ani. Statisticile arată că în România, la fiecare oră, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare trei ore una dintre aceste paciente moare.
„Noi, semnatarii şi semnatarele acestei petiţii, vă cerem să implementaţi, cu prioritate, un program naţional de investigaţii pentru depistarea cancerului mamar. Sunt mai bine de 4 ani de când Guvernul României eşuează în a sprijini femeile în lupta cu această boală cumplită. Fiecare zi fără un program de screening înseamnă noi vieţi pierdute”, este textul petiţiei adresate ministrului Sănătăţii.
Citește și: Cabral s-a tăiat cu cuțitul. A ajuns la urgențe. „Ajută-mă dacă nu vrei să plătești singură ratele”
Petiţia a fost deja semnată, până sâmbătă dimineaţă, de aproape 2600 de persoane.
Citește și: Originile românești ale neamțului cu o avere de 6,8 miliarde de dolari. „Sigur e de lângă Sibiu”
„În lipsa unui program naţional, multe femei nu merg la control. Sau ajung atunci când boala este într-un stadiu avansat. Iar tratamentul nu mai poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supravieţuirii. Pe masa autorităţilor trenează de cel puţin 2 ani draftul unui program naţional care ar putea salva viaţa a mii de femei.
Programul care asigură investigaţii cu privire la cancerul mamar ar trebui să se aplice din 2023, dar nu sunt fixate termene clare. Mai mult, autorităţile tocmai au vrut să mai amâne cu un an implementarea programului. Asta înseamnă că s-ar putea ca nici în 2023 femeile din România să nu poată avea acces la controale vitale, aşa cum se întâmplă în alte ţări”, justifică iniţiatorii petiţiei demersul lor.
Statisticile invocate de declic.ro arată că în România, în fiecare oră o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, în timp ce, la fiecare 3 ore, o femeie moare din cauza acestei boli. În anul 2020, aproape 4.000 de femei şi-au pierdut viaţa din cauza cancerului mamar, nediagnosticat la timp, precizează Declic, care precizează că sănătatea „trebuie să fie un drept, nu un lux”, scrie News.ro.