Peste 740.000.000 de copii și adolescenți vor avea miopie până în 2050. Risc crescut pentru fete

DE Florentina Enache | Actualizat: 25.09.2024 - 09:56
Peste 740.000.000 de copii și adolescenți vor avea miopie până în 2050. Risc crescut pentru fete - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Peste 740.000.000 de copii și adolescenți vor avea miopie până în 2050. Risc crescut pentru fete - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Peste 740.000.000 de copii și adolescenți vor suferi de miopie până în 2050. Cercetătorii spun că riscul e crescut la fete. Mai mult de unul din trei copii și adolescenți din întreaga lume suferă de miopie, potrivit celui mai amplu studiu de până acum. Care sunt cauzele?

SHARE

Miopia este o afecțiune oculară care face ca o persoană să nu poată vedea clar obiectele îndepărtate. Aceasta se corectează de obicei cu ochelari sau lentile de contact.

Peste 740.000.000 de copii și adolescenți vor avea miopie până în 2050. Care sunt cauzele?

Experții nu sunt siguri de ce apare, dar, conform studiilor, copiii care stau la calculator sau pe telefon pentru perioade lungi sunt mai expuși riscului de a dezvolta această afecțiune.

Unii spun că statul mai mult timp în aer liber poate ajuta la reducerea riscului de miopie, scrie The Guardian.

Cea mai cuprinzătoare analiză globală de până acum relevă o creștere dramatică a miopiei în ultimii 30 de ani, numărul copiilor și adolescenților miopi urmând să depășească 740 de milioane de cazuri până în 2050.

Citește și: Un ingredient din vopseaua de păr ar putea afecta vederea. Ce afecțiune apare

Conform analizei publicate în British Journal of Ophthalmology, copiii și adolescenții care locuiesc în zonele urbane sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune.

Miopia debutează de obicei în copilărie și tinde să se agraveze odată cu vârsta, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China. Aceștia au adăugat că această afecțiune a devenit o problemă majoră de sănătate publică.

Cercetătorii au estimat numărul cazurilor de miopie, până în 2050, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între cinci și 19 ani.

Citește și: Un bărbat a fost înțepat de o albină în ochi. Cum i-au salvat medicii vederea?

Ei s-au bazat pe toate cercetările relevante și pe rapoartele guvernamentale publicate până în iunie 2023. Ei au inclus un total de 276 de studii, analizând aproape 2 milioane de cazuri de miopie din 50 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Asia, Africa și Oceania.

Datele au fost apoi grupate din toate studiile, ținând cont de variabilele geografice și de altă natură.

Analiza a evidențiat o creștere a numărului de cazuri de la 24% în perioada 1990-2000 la 25% în perioada 2001-2010, urmată de creșteri mai accentuate până la 30% în perioada 2011-2019 și 36% în 2020-2023.

De ce sunt fetele mai predispuse la miopie decât băieții?

Se estimează că, în rândul copiilor și adolescenților, vor fi peste 740 milioane de cazuri de miopie, până în 2050.

Se preconizează că numărul cazurilor de miopie va fi mai mare în rândul fetelor și femeilor tinere decât în rândul băieților și bărbaților tineri și mai mare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani decât în rândul celor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Diferențele în funcție de sex ar putea fi explicate prin faptul că fetele ajung la pubertate mai repede decât băieții și tind să petreacă mai puțin timp în aer liber.

Citește și: Oftalmologii germani avertizează că numărul copiilor cu miopie ar putea creşte din cauza pandemiei

Oamenii de știință au făcut apel la mai multă activitate fizică și mai puțin timp petrecut în fața ecranului pentru toți copiii și adolescenții.

Cercetătorii au recunoscut limitările constatărilor lor, inclusiv diferențele în proiectarea și metodologia studiilor incluse în analiza lor comună a datelor.

„În ciuda acestor limitări cunoscute, având în vedere dimensiunea mare a eșantionului inclus, estimările noastre sunt considerate a fi aproape de numărul exact”, au scris ei, adăugând: „Este esențial să recunoaștem că miopia poate deveni o problemă globală pentru sănătate în viitor”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te