Peste 230 de medici români își împărtășesc cunoștințele despre COVID 19 în Rețeaua de Solidaritate

DE Octavia Constantinescu | 17.04.2020 - 12:05
Foto: INQUAM Photos/ Ciprian Petcuț
Foto: INQUAM Photos/ Ciprian Petcuț

Zeci de ghiduri medicale și protocoale din întreaga lume au fost incluse în biblioteca de resurse, multe dintre ele fiind puse la dispoziția medicilor și autorităților, într-un cadru de dialog oficial, pentru a putea fi preluate și implementate și în România. 

SHARE

Peste 230 de medici din linia întâi (ATI, boli infecțioase, pneumologi), din care 70 din diaspora, s-au alăturat, până în prezent, proiectului. 

Rețeaua de Solidaritate este o mișcare civică și socială, lansată în contextul COVID-19, având ca obiective:

- conectarea românilor care au nevoie de ajutor în Europa cu cei care-l pot oferi.
- bordarea individuală a cazurilor aflate în situație limită (situații medicale, alimente, transport, locuință) și punerea lor în legătură cu autoritățile locale sau asociațiile caritabile din regiunea respectivă și/sau cu reprezentanții autorităților române din țara respectivă pentru consiliere, suport juridic și eventual material, în funcție de caz.
- crearea unui spațiu sigur de ascultare și dialog între medici. Ascultarea stimulează solidaritatea - un catalizator esențial al transformărilor sistemice prin forța comunităților solidare. 

O componentă importantă a rețelei este comunitatea Medici solidari, care are în prezent  230 de membri, dintre care 70 din diaspora, majoritatatea medici din prima linie (ATI, boli infecțioase, pneumologi). Aceștia schimbă informații oficiale/validate/implementate în spitalele în care lucrează, dar și experiența personală căpătată în ultimele săptămâni. În acest moment, în rețea sunt medici din România, Franța, Elveția, Germania, UK, Italia, Spania, Grecia, Olanda, Belgia, Cipru, Slovacia, Austria, Irlanda, Suedia, SUA și Rep. Moldova (țară care are nevoie de ajutor pentru că informațiile sunt restricționate de către autorități).

Medicii solidari comunică permanent printr-un grup dedicat de WhatsApp (discuții zilnice) și participă la videoconferințe săptămânale. De asemenea, un grup restrâns de 12 medici din prima linie organizează videoconferințe zilnice și colaborează online pentru filtrarea ghidurilor relevante și validarea lor. Cu ajutorul medicilor, Rețeaua de Solidaritate  a alcătuit o bibliotecă de resurse științifice și validate, care conține ghiduri, protocoale, bune practici din întreaga lume în domeniul managementului cazurilor COVID-19 (protocoale de testare, protecție, ghiduri medicale, legislație, statistici, proceduri de decontaminare etc.) și care au fost puse la dispoziția medicilor și autorităților din România, pentru a ajuta în lupta COVID-19 (https://reteauadesolidaritate.com/). Începând din 23 martie 2020, când a fost lansată, secțiunea ghiduri și protocoale terapeutice a fost accesată de peste 30.000 de utilizatori.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te