Tulpina 501Y.V2, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, s-a răspândit în 41 de țări și tulpina P.1 care a fost înregistrată pentru prima dată în Brazilia și Japonia s-a răspândit în 29 de țări, a raportat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În actualizarea epidemiologică săptămânală, OMS notează că tulpina VOC 202012/01 a fost detectată în șapte țări suplimentare. „Începând cu 23 februarie, un total de 101 țări din toate cele șase regiuni ale OMS au raportat cazuri de această variantă."
În același timp, „transmiterea comunitară” a acestei tulpini a fost raportată în cel puțin 45 de țări. Ponderea infecțiilor cu această tulpină a crescut din ianuarie, de exemplu, în Europa.
Tulpinile contagioase se pot sustrage imunizării
În ceea ce privește tulpina de coronavirus 501Y.V2, din 16 februarie a fost detectată în alte cinci țări, numărul total al acestora ajungând la 51.
„Dovezile preliminare recente sugerează că varianta 501Y.V2 poate compromite imunitatea, indicând un potențial risc crescut de reinfecție. Există acum dovezi în creștere că mutațiile prezente în această variantă pot ajuta virusul să se sustragă de la răspunsurile sistemului imunitar declanșate de infecțiile anterioare ale SARS-CoV-2 sau de vaccinuri ", a declarat OMS.
Citește și
OFICIAL 13 tulpini de coronavirus circulau deja în China în decembrie 2019
Variantele pentru noile tulpini ale vaccinurilor existente vor fi mai repede autorizate
Tulpina P.1 s-a răspândit în ultima săptămână în opt țări, ajungând la 29.
În ianuarie, OMS a spus că apariția acestor noi variante ale coronavirusului era de așteptat, deoarece virușii tind să se schimbe constant.
La 14 ianuarie, Comitetul de Urgență al OMS a cerut țărilor să își extindă cercetările privind secvențierea genomului mutanțiilor și să transmită datele.
Potrivit OMS, VOC-202012/01 a apărut în Marea Britanie în septembrie anul trecut.
Tulpina 501Y.V2 este prezentă în Africa de Sud de la începutul lunii august, în timp ce tulpina P.1 circulă în Brazilia și Japonia din decembrie.