Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se confruntă de câteva zile cu un ''tsunami'' de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, a atenţionat premierul Boris Johnson, în timp ce în capitala Londra circa 60% din noile cazurile de COVID-19 sunt infectări cu această variantă, relatează AFP.
Pentru ''a-şi diminua riscul de a contracta virusul sau de a-l transmite'', Chris Whitty a apreciat drept ''rezonabil ca oamenii să-şi diminueze contactele cu alte persoane la locul de muncă, precum şi interacţiunile sociale care li se par mai puţin importante''.
Citește și: Brooke Shields, virgină până la 22 de ani, mărturisește că a început să-i placă sexul după 40 de ani
''Nu vreau să le spun oamenilor că trebuie să facă un lucru sau altul. Este vorba de a le spune: 'este o perioadă în care trebuie stabilite priorităţile' '', a explicat responsabilul sanitar britanic în faţa unei comisii parlamentare.
''Dacă lucrul cel mai important pentru ei în următoarele zece zile este să meargă să vadă un meci de fotbal, atunci aceasta este prioritatea lor. Daţi prioritate lucrurilor care contează cu adevărat pentru voi!'', a subliniat el.
Număr record de infectări în Marea Britanie
Regatul Unit a înregistrat miercuri un număr record de 78.610 de cazuri de COVID-19. În faţa acestei explozii a infectărilor alimentate de varianta Omicron guvernul britanic a lansat o vastă campanie de vaccinare cu doza a treia (booster), apelând la sprijinul armatei şi la mii de voluntari, obiectivul fiind ca până la sfârşitul lunii decembrie toţi adulţii să primească doza booster.
Citește și: VIDEO Mihăiță Piticu l-a „copiat” pe Dani Mocanu. „Of, crăpa-ți-ar inima”, dedicație pentru Prodanca
La un moment dat, oamenii vor fi imunizaţi fie de doza booster, fie de infectarea cu varianta Omicron, estimează Chris Whitty.
Pentru a preveni saturarea sistemului sanitar au fost impuse şi restricţii antiepidemice, precum purtarea măştii în spaţiile închise, telemunca sau accesul la evenimente numai cu certificatul verde. Responsabilul sanitar menţionat crede că aceste restricţii vor ajuta la încetinirea transmiterii, dar chiar şi aşa aceasta va fi foarte rapidă, varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 fiind mai contagioasă decât varianta Delta.
''Probabil că ea va atinge un vârf destul de rapid şi previziunea mea este că ar putea coborî mai repede decât vârfurile anterioare, dar nu aş spune acest lucru cu siguranţă'', a mai afirmat Chris Whitty, adăugând însă că ''în următoarele câteva săptămâni rata de creştere va fi destul de impresionantă''.