O doctoriță și-a ținut trei ani părinții internați în rezerve individuale la un spital de stat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 01.11.2022 - 08:59
prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru de la Spitalul Sf Spiridon Foto: Ziarul de Iași

Şefa secţiei de Dermatologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi este acuzată că s-a folosit de resursele medicale din spital. Tatăl e imobilizat la pat şi ar fi primit îngrijiri la standarde înalte, în timp ce mama ar fi stat internată câte 4-5 luni, cât să treacă iarna.

SHARE

Din 2018 şi până în prezent tatăl medicului şef de secţie pe clinica de dermatologie a spitalului a avut nu mai putin de 273 de zile de spitalizare in condiţiile în care, pentru ceilalți pacienți, durata medie de spitalizare este de 8 zile.

Pe aceeaşi secţie, a fost internată şi mama medicului, câte 4-5 luni pe perioada iernii. Ambii pacienţi ar fi stat în rezerve individuale. 

Citește și: Un tânăr de 16 ani a slăbit de la 100 la 46 de kg cu un tratament naturist. Inima abia îi mai bătea

Sute de zile de internare la dermatologie,cardiologie și ATI

Surse din spital susţin că tatăl medicului, Nicolae Solovăstru, care este imobilizat la pat de mai mulţi ani, este îngrijit în mod constant în ultimii ani în cadrul Secţiei de Dermatologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Iniţial acesta era adus pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni de zile, dar în ultima vreme acesta stă aproape în permanenţă într-o rezervă.

Acolo este monitorizat continuu de către personalul medical de pe secţie, cu toate îngrijirea pe care o primeşte în mod normal un pacient internat pe o secţie de paliative: cazare în rezervă, hrănire şi spălare la pat, îngrijire zilnică, în permanenţă fiind cineva în salon şi asigurarea medicaţiei adecvate. O îngrijire similară într-un spital de profil poate ajunge la privat câteva mii de lei pe lună.

„Stă singur într-o rezervă de vreo trei ani, ca pacient, uneori i se face foaie de internare, alteori nu. Înainte îl mai ducea acasă, mai revenea, acum stă încontinuu. Medicamentele de care are nevoie se scriu în condica de pe secţie şi le primeşte de la farmacia spitalului. Mereu trebuie ca cineva din personalul medical să stea cu el, în timp ce o singură infirmieră, de exemplu, trebuie să se ocupe de alţi 27-30 de bolnavi, câţi se află internaţi acolo. Cel mai greu e în tura de noapte, când o singură infirmieră trebuie să îşi facă şi treaba de pe sector şi să stea cu el. Şi asistentele la fel. Iar acolo sunt probleme cu personalul care este insuficient, în secţie au mai rămas 6 infirmiere din 13 câte erau, iar turele s-au schimbat, de la 8 ore cât erau, acum sunt ture de 12 ore”, au precizat membri ai personalului medical care activează la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru „Ziarul de Iaşi”.

De asemenea, aceleaşi surse mai spun că circulă în interiorul secţiei informaţia că ar urma să fie adusă şi mama sa în perioada următoare. Aceasta se internează de obicei pe perioada iernii.

„A fost şi mama ei şi a stat jumătate de an, a plecat abia prin august, de obicei vine când e frig şi stă până în vară. Laura Gheucă-Solovăstru le spune angajaţilor: «Sunt părinţii mei şi nimeni nu poate să-mi facă nimic»„, au mai precizat sursele.

Anchetă în cadrul spitalului

"Conducerea spitalului a solicitat serviciului de statistică analiza numărul de zile de internare pentru cei doi pacienţi, soţ şi soţie. Pentru domnul din 2018, mai multe zile de spitalizare în clinica de dermato, cardiologie, chiar şi în terapie intenstivă. Conducerea spitalului a luat decizia constituirii unei comisii, care va analiza oportunitatea internării în condiţiile multiplelor diagnostice pe care pacienţii le au şi durata acestor internări care depăsesc media zilelor de spitalizare", a declarat Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic șef Spitalul Sf. Spiridon.

Potrivit fişelor de internare, tatăl femeii este în continuare imobilizat la pat şi ar avea nevoie de îngrijire permanentă. Ieri au început verificările în spital.

Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi”, prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru a catalogat informaţiile primite de la sursele din spital ca fiind „o exagerare”, însă a confirmat că tatăl său a fost internat în mai multe rânduri în secţie, motivând că suferă şi de o problemă dermatologică care necesită îngrijire, pe lângă celelalte probleme de sănătate.

Practic, conform acesteia, şederea pe perioadă îndelungată la Dermatologie a tatălui este cauzată de faptul că bărbatul ar suferi de escare, răni care apar la nivelul pielii în cazul persoanelor imobilizate pentru mai mult timp la pat.

„Nu ştiu cine v-a informat, dar din punct de vedere medical eu sunt cea mai în măsură. Dacă escarele nu sunt probleme dermatologice, atunci ar trebui să externez toţi pacienţii pe care îi am. Tatăl meu a fost internat şi în Clinica de Dermatologie şi la ATI şi la Cardiologie, este un pacient cu multiple comorbidităţi, cu accidente vasculare multiple, cu hemipareză, afazic, cu sondă, cu escare. Nu a stat internat trei ani, el umblă prin spitale, a fost şi la ATI şi la Oncologie, a fost peste tot, umblă de mai mulţi ani, nu a stat doar aici. Dacă doriţi, vă invit să îl vedeţi, să îi vedeţi sonda, leziunile, v-ar convinge?”, ne-a spus prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te