Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile, prelungește viața. Îl găsești în curtea bunicilor

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.04.2025 - 07:15
Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile și prelungește viața. E în curtea bunicilor - Foto: Freepik
Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile și prelungește viața. E în curtea bunicilor - Foto: Freepik
Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile și prelungește viața. E în curtea bunicilor - Foto: Freepik
Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile și prelungește viața. E în curtea bunicilor - Foto: Freepik

Velti bune pentru sănătate: Nucile sunt fructul care curăță colonul și reduce inflamațiile din corp. Îl au bunicii noștri în curte. Persoanele obeze ar trebui să consume și mai multe nuci, deoarece în cazul lor efectele pentru sănătate sunt mai

SHARE

Un studiu clinic confirmă beneficiile consumului de nuci pentru îmbunătățirea sănătății colonului și pentru prevenirea cancerului de colon. 

Citește și: Studiu alarmant legat de apariția cancerului de colon la tineri. Cauza poate fi o toxină bacteriană

Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile și prelungește viața. Îl găsești în curtea bunicilor

Au apărut noi descoperiri privind beneficiile consumului de nuci. Rezultatele unui studiu clinic realizat de Facultatea de Medicină a Universității din Connecticut, publicate pe coperta ediției din aprilie a revistei Cancer Prevention Research, arată că nucile reduc inflamația sistemică și, de asemenea, reduc riscul de cancer de colon.

Ellagitaninele (ETs), compuși polifenolici de origine vegetală prezenți în nuci, sunt metabolizate exclusiv de microbiomul intestinal într-o gamă largă de molecule antiinflamatorii numite urolitine. Aceste urolitine sunt asociate cu proprietăți antiinflamatorii foarte puternice și pot chiar inhiba cancerul, scrie presa medicală.

Citește și: Băutura dintr-un fruct și o legumă care curăță colonul, elimină balonarea și detoxifică organismul

„Ellagitaninele din nuci oferă proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene importante, pe care le observăm la pacienții din studiile noastre clinice, în special transformarea ellagitanninelor într-un agent antiinflamator puternic, urolitinh A”, raportează Daniel W. Rosenberg, Ph.D., și echipa sa multidisciplinară de cercetători de la UConn School of Medicine.

Consumul de nuci reduce riscul pentru cancerul de colon

Rosenberg este președinte al HealthNet în domeniul biologiei cancerului și cercetător la Centrul de Oncologie Moleculară. El studiază proprietățile nucilor de peste un deceniu și a cercetat legătura dintre consumul de nuci și proprietățile lor antiinflamatorii.

Rezultatele studiului clinic realizat de echipa de cercetători de la UConn arată că nivelurile ridicate de urolitinh A, formate de microbiomul intestinal din consumul de nuci, au un impact pozitiv asupra reducerii markerilor inflamatori din sânge, urină și fecale și pot chiar afecta în mod pozitiv celulele imune din polipii colonului.

Pentru studiul clinic, pacienții cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani și cu risc crescut de cancer de colon au fost recomandați pentru studiu de către Divizia de Gastroenterologie a UConn Health, centrul medical academic al Universității din Connecticut.

Fiecare dintre cei 39 de participanți la studiu a fost examinat de echipa de cercetare clinică de la Spitalul UConn John Dempsey și rugat să completeze un chestionar NIH privind frecvența consumului alimentar, care a fost analizat de Ock Chun Ph.D., epidemiolog nutrițional la Facultatea de Agricultură, Sănătate și Resurse Naturale de la UConn Storrs.

Pacienții au fost rugați să evite toate alimentele și băuturile care conțin ellagitanină timp de o săptămână, pentru a-și stabili nivelul de urolitină la zero sau aproape de zero, înainte de a începe să consume nuci bogate în ellagitanină, ca parte a dietei lor strict monitorizate. La sfârșitul studiului de trei săptămâni, toți participanții au fost supuși unei colonoscopii de înaltă definiție, efectuată de dr. John Birk și dr. Haleh Vaziri.

Nucile reduc inflamațiile și curăță colonul. Avantaje pentru persoane obeze 

Printre principalele concluzii, cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de urolitinh A din urina pacienților erau corelate cu nivelurile serice ale peptidei YY, o proteină interesantă care a fost asociată cu inhibarea cancerului colorectal. De asemenea, s-au constatat niveluri reduse ale mai multor markeri inflamatori prezenți în sânge, în special la pacienții obezi care aveau cea mai mare capacitate de a forma urolitină prin microbiomul intestinal.

Rezultatele studiului clinic privind nucile, realizat de Facultatea de Medicină a Universității din Connecticut, sunt prezentate în revista Cancer Prevention Research din aprilie 2025.

Fructul care curăță colonul, alungă inflamațiile și prelungește viața. E în curtea bunicilor - Foto: Freepik

Rosenberg a utilizat, de asemenea, o tehnologie de imagistică spațială de înaltă dimensiune, care a permis cercetătorilor de la UConn să obțină o imagine detaliată a interacțiunilor celulare directe prezente în interiorul polipilor colonici care au fost îndepărtați în timpul colonoscopiei la sfârșitul studiului privind nucile.

Citește și: Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine

Această tehnologie avansată de imagistică de ultimă generație a revelat că pacienții cu niveluri ridicate de urolitinh A, după consumul de nuci, erau direct asociați cu niveluri reduse ale mai multor proteine importante care sunt adesea prezente în polipi, demonstrând pentru prima dată modul în care consumul de nuci poate îmbunătăți direct sănătatea colonului.

Aceste noi descoperiri importante se bazează pe lucrările anterioare ale dr. Masako Nakanishi, profesor asistent la Laboratorul Rosenberg, care a demonstrat în mai multe publicații anterioare că nucile au efecte benefice și anticancerigene în colonul șoarecilor predispuși la cancer, descoperiri cheie care au determinat actualul studiu clinic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te