Studiu alarmant legat de apariția cancerului de colon la tineri. Cauza poate fi o toxină bacteriană

DE Florentina Enache | Actualizat: 25.04.2025 - 11:17
Studiu alarmant legat de cancerul de colon la tineri. O toxină ar putea fi cauza - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Studiu alarmant legat de cancerul de colon la tineri. O toxină ar putea fi cauza - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Studiu alarmant legat de cancerul de colon la tineri. O toxină ar putea fi cauza - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Studiu alarmant legat de cancerul de colon la tineri. O toxină ar putea fi cauza - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Studiu alarmant legat de cancerul de colon la tineri. O toxină bacteriană ar putea fi cauza. Cercetătorii au analizat aproape 1.000 de probe de cancer colorectal provenite de la persoane din 11 țări.

SHARE

Cancerele cu debut precoce – cele care afectează adulții cu vârsta sub 50 de ani – sunt diagnosticate din ce în ce mai des în țări din întreaga lume.

Cercetătorii sunt îngrijorați în special de creșterea incidenței cancerului colorectal cu debut precoce.

Numărul cazurilor de cancer colorectal diagnosticate în rândul adulților americani cu vârsta sub 55 de ani a crescut cu 1-2% în fiecare an între 2015 și 2019, potrivit American Cancer Society.

Studiu alarmant legat de apariția cancerului de colon la tineri. Cauza poate fi o toxină bacteriană

În comparație cu persoanele născute în jurul anului 1950, cele născute în jurul anului 1990 au un risc dublu de a dezvolta cancer de colon și un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal, indică un studiu alarmant.

Citește și: Grupele de sânge care cresc riscul de a dezvolta forme letale de cancer. Care este explicația?

Studiu alarmant legat de cancerul de colon la tineri. O toxină ar putea fi cauza - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce determină această tendință? Cercetătorii nu știu cu siguranță. Dar un studiu publicat recent în Nature indică o posibilitate: expunerea în copilărie la o toxină bacteriană numită colibactină, scrie Health.

Cancerul de colon la tineri și colibactina

Colibactina este produsă de bacterii care se găsesc frecvent în sistemul digestiv, inclusiv anumite tipuri de E. coli.

Aproximativ 20% dintre persoanele sănătoase — și chiar 31% dintre bebeluși — au E. coli producătoare de colibactină în intestin, estimează studii anterioare.

Citește și: Cercetătorii au dezvoltat o „bombă inteligentă” care omoară cancerul mamar. Ce proces are loc

Se știe că toxina afectează ADN-ul, iar studii anterioare au sugerat că mutațiile legate de colibactină contribuie la unele cazuri de cancer colorectal.

Dar Ludmil Alexandrov, doctor în medicină, profesor de medicină celulară și moleculară la Universitatea din California, San Diego și autor principal al noului studiu, nu și-a propus să cerceteze în mod specific colibactina. 

Inițial, echipa sa dorea să înțeleagă de ce oamenii din diferite țări dezvoltă cancer colorectal în proporții diferite. Ei au analizat genetic aproape 1.000 de probe de cancer colorectal provenite de la persoane din 11 țări pentru a le compara și contrasta.

Citește și: Planta verde care curăță colonul și te scapă de balonare. Nu o poți mânca. E amară și costă 5 lei

„Am găsit câteva rezultate specifice fiecărei țări”, a spus Alexandrov. „Dar, de fapt, ceea ce ne-a interesat cel mai mult a fost rezultatul referitor la colibactină.”

Echipa lui Alexandrov a descoperit că mutațiile ADN asociate cu colibactina erau de 3,3 ori mai frecvente în cazurile de cancer diagnosticate înainte de vârsta de 40 de ani, comparativ cu cele diagnosticate după vârsta de 70 de ani.

Ei au estimat că expunerea la colibactină a avut loc probabil la o vârstă fragedă a participanților la studiu, probabil înainte de a împlini 10 ani.

Citește și: Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine

Rezultatele sugerează că expunerea la colibactină ar putea „pune copiii pe o traiectorie de dezvoltare a cancerului colorectal cu 20 sau 30 de ani mai devreme [decât în mod normal] – astfel încât, în loc să îl dezvolte la vârsta de 60 sau 70 de ani, îl dezvoltă la vârsta de 30 sau 40 de ani”, a explicat Alexandrov.

Întrebări fără răspuns despre colibactină și riscul de cancer

Analiza unui număr atât de mare de probe de cancer, provenite de la persoane din atât de multe țări, este „o sarcină destul de dificilă”, astfel încât „este un proiect excelent din acest punct de vedere”, a declarat Shuji Ogino, medic, patolog la Brigham and Women's Hospital din Boston, care nu a participat la noua cercetare, dar a studiat anterior E. coli și cancerul colorectal. 

Cu toate acestea, Ogino a afirmat că „un singur studiu nu poate răspunde la toate întrebările”.

Cel mai important aspect este că studiul nu a putut demonstra în mod definitiv că colibactina a cauzat cancerul la oameni. Acesta a constatat doar o asociere între mutațiile legate de toxină și apariția precoce a bolii.

„Studiul nostru oferă dovezi asociative foarte solide”, a afirmat Alexandrov, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra cauzalitatea.

Citește și: Băutura dintr-un fruct și o legumă care curăță colonul, elimină balonarea și detoxifică organismul

De asemenea, studiul nu a putut stabili dacă s-a schimbat ceva în alimentația, mediul sau stilul nostru de viață în ultimele decenii, care să determine o expunere crescută la colibactină și, prin urmare, creșterea incidenței cancerului cu debut precoce.

De asemenea, studiul nu a abordat alți factori de risc de cancer ai participanților, a spus Benoît Rousseau, medic asistent la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, care nu a participat la noua cercetare, dar studiază cancerul gastrointestinal.

„Nu avem multe informații despre indicele lor de masă corporală”, a spus Rousseau. «Sunt pacienți obezi, care este profilul lor de exerciții fizice, care este dieta lor?» 

Studiul oferă date «puternice, convingătoare» despre o corelație între expunerea la colibactină și cancerul colorectal cu debut precoce, a declarat Rousseau pentru Health, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma și a extinde rezultatele. 

Citește și: Diabetul de tip 2 creşte riscul de cancer hepatic şi pancreatic. Femeile, în pericol mare

Echipa lui Alexandrov planifică deja studii suplimentare pentru a analiza modul în care copiii sunt expuși la colibactină, precum și dacă instrumente precum probioticele ar putea proteja împotriva toxinei, a spus el.

De asemenea, ei lucrează la dezvoltarea unui test de scaun care ar putea detecta semne de leziuni legate de colibactină.

Dacă cineva ar avea un rezultat pozitiv, ar putea fi monitorizat mai mult pentru cancer colorectal. 

Deși un astfel de test nu este disponibil în prezent, Alexandrov este optimist că unul ar putea fi dezvoltat în următorii ani.

Cum să reduceți riscul de cancer de colon

Chiar și fără un test disponibil pe piață, există câteva măsuri practice pe care oamenii le pot lua deja, a spus Ogino.

Cercetările sale sugerează că consumul excesiv de carne roșie și procesată, zahăr și cereale rafinate poate crește riscul de a dezvolta cancer colorectal asociat bacteriilor producătoare de colibactină.

Este recomandat să consumați aceste alimente cu moderație și să optați în schimb pentru alimente sănătoase, precum legume, fasole și cereale integrale, ori de câte ori este posibil, a declarat Ogino pentru Health. 

Citește și: Cum a reușit un britanic să se vindece de cancer de 8 ori? „Nu am făcut chimioterapie”

Este important să urmați o dietă echilibrată încă de la o vârstă fragedă, a adăugat el. „Asta înseamnă că părinții joacă un rol esențial”, a spus Ogino.

Limitarea consumului de alcool, evitarea tutunului, exercițiile fizice și efectuarea regulată a screeningurilor sunt, de asemenea, modalități importante de reducere a riscului de cancer colorectal, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Testele de screening de rutină, cum ar fi colonoscopiile, sunt recomandate adulților din SUA începând cu vârsta de 45 de ani.

Cercetătorii încă încearcă să determine dacă există măsuri specifice pe care oamenii ar trebui să le ia pentru a preveni apariția precoce a cancerului colorectal, a spus Alexandrov.

Citește și: Cum sunt decontate consultațiile pentru prevenirea cancerului, în funcție de vârsta pacientului

Studiul său sugerează că este important ca oamenii de știință să caute nu numai obiceiuri pe care adulții le pot adopta, ci și strategii care pot minimiza riscurile pentru sănătate în primii ani de viață.

„Acest studiu are o implicație mai largă, și anume efectul copilăriei asupra vieții ulterioare”, a declarat Alexandrov pentru Health.

„Ceva ce se poate întâmpla la vârsta de trei sau patru ani poate avea un impact asupra ta la vârsta de 30, 40 sau chiar 50 de ani”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te