La acest studiu au colaborat mai multe institute de cercetare şi universităţi spaniole, printre care Unitatea de Nutriţie Umană de la Universitatea din Valencia şi Institutul de Investigaţie Biomedicală din Malaga (IBIMA).
Pentru acest studiu, autorii au utilizat cercetări epidemiologice care evaluează asocierea nivelului scăzut de vitamina D şi cancerul colorectal în rândul mai multor populaţii din întreaga lume.
Jumătate dintre pacienţii studiaţi erau din Statele Unite şi o treime erau cetăţeni europeni, iar perioada de studiere a participanţilor a oscilat "între 4 şi 20 de ani".
Şi alte analize suplimentare au fost efectuate pentru a valida concluziile obţinute.
Investigaţia a concluzionat că vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal şi/sau în progresia acestui tip de cancer.
Citește și: Cătălin Moroșanu, „Moartea din Carpați”, a rămas din nou fără permis: 154 km/h pe E85
"Acest studiu pune bazele pentru ca în viitor să fie dedicate mai multe eforturi pentru a determina cu ajutorul altor studii posibilele mecanisme implicate în dezvoltarea cancerului colorectal în asociere cu un nivel scăzut de vitamina D", a declarat Jordi Salas-Salvadó, responsabil al Unităţii de Nutriţie Umană de la Universitatea din Valencia.