duminică 12 octombrie
EUR 5.0927 USD 4.3982
Abonează-te
Newsweek România

Nivelul vitaminei D din organism determină riscul dezvoltării unui cancer colorectal (studiu)

Data publicării: 14.09.2021 • 16:33 Data actualizării: 14.09.2021 • 16:59
Nivelul vitaminei D din organism determină riscul dezvoltării unui cancer colorectal. / Foto: newscientist.com
Nivelul vitaminei D din organism determină riscul dezvoltării unui cancer colorectal. / Foto: newscientist.com

Persoanele care au un nivel normal sau înalt de vitamina D în sânge, în special femeile, au un risc mai scăzut de a dezvolta un cancer colorectal, potrivit unui studiu internaţional publicat de revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, relatează EFE.

La acest studiu au colaborat mai multe institute de cercetare şi universităţi spaniole, printre care Unitatea de Nutriţie Umană de la Universitatea din Valencia şi Institutul de Investigaţie Biomedicală din Malaga (IBIMA).

Pentru acest studiu, autorii au utilizat cercetări epidemiologice care evaluează asocierea nivelului scăzut de vitamina D şi cancerul colorectal în rândul mai multor populaţii din întreaga lume.

Citește și: Cabral a rămas fără cuvinte. Însărcinată în nouă luni, Andreea Ibacka a sărit gardul casei

Jumătate dintre pacienţii studiaţi erau din Statele Unite şi o treime erau cetăţeni europeni, iar perioada de studiere a participanţilor a oscilat "între 4 şi 20 de ani".

Şi alte analize suplimentare au fost efectuate pentru a valida concluziile obţinute.

Investigaţia a concluzionat că vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal şi/sau în progresia acestui tip de cancer.

Citește și: Cătălin Moroșanu, „Moartea din Carpați”, a rămas din nou fără permis: 154 km/h pe E85

"Acest studiu pune bazele pentru ca în viitor să fie dedicate mai multe eforturi pentru a determina cu ajutorul altor studii posibilele mecanisme implicate în dezvoltarea cancerului colorectal în asociere cu un nivel scăzut de vitamina D", a declarat Jordi Salas-Salvadó, responsabil al Unităţii de Nutriţie Umană de la Universitatea din Valencia.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră