În prezent, clinicile și spitalele private pot să participe la programele naționale de sănătate, coodonate de Casa Națională de Sănătate, doar atunci când este depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program.
guvernul propune o modificare de lege care va permite ca va pune spitalele private pe picior de egalitate cu cele de stat, în ceea ce privește accesul la fondurile publice de sănătate.
În 2019, 26,4% din fondurile pentru programele de sănătate din București au ajuns la furnizori privați, scrie Libertatea.
„Ministerul sănătății vrea să modifice legea pentru a permite românilor să-și aleagă spitalul/clinica, fie că este de stat sau că este privată. Ei plătesc contribuțiile obligatorii, ei să aleagă.
Reforma aceasta nu este despre stat sau privat. Reforma aceasta este despre dreptul de a alege.
Ar trebui să avem dreptul să alegem unde să fim tratați, la stat sau la privat, din banii pe care tot noi îi plătim pentru sănătate? Sau ar trebui să nu putem merge decât la stat?”, a scris Claudiu Năsui.
Deputatul arată că în prezent, doar cei care au suficienți bani să poată finanța două sisteme de sănătate, pot să aleagă unde să fie tratați: la stat sau la privat.
„Marea majoritate a românilor, care plătesc 10% din orice venit pentru sănătate, nu pot să mai plătească încă o dată pentru tratament și la privat. Ei nu au de ales, trebuie să meargă în spitale de stat.
Prin măsura aceasta toți românii vor avea de ales. Pentru că vor putea să ia banii pe care statul i-ar fi cheltuit și să meargă oriunde aleg ei să fie tratați. Banii ar urma alegerea pacientului.
Până acum se duceau numai la stat, iar pacientul nu avea de ales decât să accepte condițiile, cozile, cadourile și atitudinea cu care ne-am obișnuit în spitalele de stat.
Schimbarea aceasta, mai mult decât orice slogan, chiar pune pacientul în centrul sistemului pentru că îi dă puterea de a alege”, a scris Claudiu Năsui.