Moartea revoltătoare a unei fete de 21 de ani: „Ambulanța nu vine că nu am testul COVID printat”

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 30.07.2020 - 18:09
Andreea a fost victima virusului și indiferenței/ Foto: Facebook
Andreea a fost victima virusului și indiferenței/ Foto: Facebook

Medicul de familie a tinerei de 21 de ani din Argeș, confirmată cu COVID-19, a povestit modul și încurcătură birocratică ce au întârziat aproape cinci zile internarea ei.

SHARE
"Știam de fată că e pozitivă. Mama ei, tot pozitivă, a decedat pe 18 iulie. Săptămâna trecută, luni, pe 20 iulie, m-a sunat mătușa fetei, care stă în aceeași curte, să îmi spună că fata se simte rău și că mă roagă să vin să o văd. I-am explicat că probabilitatea e foarte mare ca fata să aibă COVID și că vizita mea la domiciliu nu are vreun rost. I-am spus să cheme Ambulanța. Fata a chemat Ambulanța și a ajuns la Spitalul Județean la Pitești la ora 21. I s-a recoltat testul pe la miezul nopții, a stat în cort. Marți, 21 iulie, am sunat-o pe fată și mi-a spus că e acasă, că nu a putut dormi în cort. Andreea mi-a spus: << Cei de acolo mi-au zis că pot să plec >> . I-am spus că nu ar fi trebuit să plece deoarece era febrilă. Fata mi-a spus că a semnat o declarație pe propria răspundere și că la ora 3 dimineață s-a întors la Rucăr. I-am spus că nu e OK că s-a dus acasă, în condițiile în care era febrilă simptomatică", a declarat pentru "Adevărul" dr. Alina Sendroiu, medicul de familie al Andreei, tânăra de doar 21 de ani care a murit la o săptămâna după mama să.
 
Tânăra a putut pleca acasă la Rucăr pe semnătură și, din cauza vidului legislativ care a existat după decizia CCR, prin care internarea obligatorie și carantina au fost declarate neconstituționale.
 
Marți, 21 iulie, la ora 17.00, Andreea, o tânăra de 21 de ani din Argeș, a primit telefonic rezultatul testului: era pozitivă.
 
A sunat-o pe doctorița de familie, care i-a spus că ar trebui să meargă la spital. Numai că tânăra a refuzat, motivând că nu vrea să meargă în spitalul în care a murit mama sa. De marți 21 și până sâmbătă 25 iulie, tânăra nu a mai discutat cu medicul de familie. În dimineață de 25 iulie, o cunoștință a tinerei a sunat-o pe doctoriță Sendroiu, spunând că Andreea se simte foarte rău.
 
"Respectivă cunoștință mi-a spus că Ambulanța refuză să vină să o ia pe Andreea pentru că nu are foaia printată de la testul COVID pozitiv. Numai că Andreea primise telefonic rezultatul testului, nimeni nu îi trimisese vreo foaie. Am sunat-o pe Andreea, care mi-a spus textual: << De la ora 10 dimineață tot sun la Ambulanță și refuză să vină să mă ia pentru că nu am testul acela printat >> . Drept urmare, am sunat și eu la Ambulanță", spune doctorița Alina Sendroiu.
 
Aceasta s-a recomandat, spunând celor de la Ambulanță și numele pacientei și că era diagnosticată pozitiv cu SARS-CoV-2. „Mi s-a răspuns în doi peri: << Nu avem ce să îi facem că nu are testul >> . Le-am precizat din nou că fata era pozitivă și că mama ei murise cu o săptămână în urmă și că pot lua testul printat de la Spitalul Județean Argeș, care e chiar lângă sediul Serviciului de Ambulanță Argeș. Am vorbit și cu o doctoriță, care mi-a spus că nu are unde să o ducă", povestește doctoriță Alina Sendroiu.

Numele tinerei, introdus greșit în baza de date a DSP Argeș

Ambulanța nu a venit însă nici după o oră de la apelul medicului de familie, așa că Andreea a sunat-o din nou pe doctoriță. Drept urmare, potrivit sursei citate, Alina Sendroiu a sunat la DSP Argeș, unde se centralizează toate testele pozitive.
 
"Acolo am fost pusă în legătură cu un domn maior, șeful celulei de criză, care mi-a spus că nu a crezut că se poate întâmpla să nu poată ajuta un om. L-am rugat să caute după nume prin teste. Numai că numele fetei nu apărea. I-am spus să caute după CNP, moment în care respectivul domn mi-a spus că numele fetei a fost introdus greșit în baza de date a DSP Argeș, una dintre litere fiind diferită.
 
Ulterior, după mai bine de opt ore de la primul apel, o Ambulanță a plecat de la Pitești și a ajuns la Rucăr pe la ora 21.00. Fata a fost transportată la Spitalul Municipal Câmpulung. Saturația de oxigen a fetei era proastă, astfel că au pus-o pe Terapie Intensivă. A doua zi, duminică, 26 iulie, fata a fost transferată la Spitalul Județean Argeș, însă era deja prea târziu. Fata a murit luni, 27 iulie, iar tatăl ei a fost depistat pozitiv în aceeași zi. În opinia mea, cei de la Ambulanță erau obligați să vină să o ia pe fată, deoarece era pacient simptomatic pozitiv. Trebuie făcută o anchetă și să plătească toți cei care au greșit. E o nenorocire ce se întâmplă în spitale. Eu l-am avut pe tata la Râmnicu Vâlcea. A fost lăsat să zacă pe holul spitalului până i-a venit rezultatul testului. Nimeni nu îi bagă în seama pe pacienți până când vin rezultatele...", a mai spus medicul de familie.
 
Direcția de Sănătate Publică și Serviciul de Ambulanță Argeș au declanșat două anchete după ce o tânăra de 21 de ani, din Rucăr, infectată cu SARS-CoV-2, a murit la o săptămână după ce mama ei, și ea infectată, a decedat. Când fiica și-a dat ultima suflare luni 27 aprilie, tatăl se afla într-un cort al Spitalului Județean Argeș, în timp ce aștepta disperat să fie testat.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te