MS n-a dat termen pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a unui pavilion din „Balș”

DE Petru Zoltan | Actualizat: 01.02.2021 - 18:44
Vlad Voiculescu/FOTO: gov.ro

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a stabilit nici un termen pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru Spitalul „Matei Balș”, deși Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” i-a cerut imperativ acest lucru.

SHARE

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate că ISU „Dealul Spirii” a trimis un raport în atenția conducerii Ministerului Sănătății, adică a ministrului Vlad Voiculescu și a secretarului general Nicoleta Rusu – ordonator principal de credite, pentru ca aceștia să dispună un set de măsuri pentru a remedia o serie de nereguli grave la Spitalul "Matei Balș", inclusiv obținerea unei autorizații de securitate la incendii pentru care exista doar un aviz.

Citește și: EXCLUSIV Raportul de control la Balș din 2020: fără proceduri la lucrul cu oxigen, risc de incendiu

Raportul a ajuns la minister pe 22 decembrie 2020, cu o zi înainte ca Vlad Voiculescu șă-și preia mandatul de ministru. Dar conducerea ministerului nu a luat nici o măsură.

Newsweek România a publicat ulterior un nou raport despre dezastrul din 302 secții de Anestezie și Terapie Intensivă din întreaga țară, raport făcut de Ministerul Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publică în urma incendiului de la Piatra Neamț. O copie a acestuia se află la Guvern, alta la Ministerul Sănătății. Documentul a fost întocmit pentru ca Guvernul Orban, prin Ministerul Sănătății, să aloce bani pentru investiții.

Citește și: EXCLUSIV Raportul în secțiile ATI după Piatra Neamț: fără apă pentru incendii, fără prize de oxigen

Între timp premierul Ludovic Orban și-a dat demisia, iar documentul a ajuns la premierul Florin Cîțu.

Răspunsurile ministrului Vlad Voiculescu

Ministrul Vlad Voiculescu nu a dorit să răspună la telefon pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Newsweek România i-a trimis un set de trei întrebări la care demnitarul a răspuns prin Bogdan Oprea, noul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. 

Referitor la raportul de control efectuat la "Matei Balș", purtătorul de cuvânt al ministrului a răspuns astfel: "Raportul a fost întocmit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență <Dealul Spirii> București - Ilfov, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care au și dispus toate măsurile ce se impuneau din punct de vedere legal."

Purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, însă, a omis să spună că era în sarcina conducerii Ministerului Sănătății, respectiv a ministrului Vlad Voiculescu, să menționeze termene fixe pentru conducerea Spitalului "Matei Balș" în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru Pavilionul 4 (altul decât cel în care a izbucnit vineri, 29 ianuarie, un incendiu) și pentru rezolvarea celorlalte nereguli.

Din răspunsul transmis de MS rezultă că ministrul nu a fixat vreun termen nici măcar acum, după incendiul de la Spitalul "Matei Balș".

În legătură cu raportul privind rezultatul controalelor la secțiile ATI din întreaga țară, Bogdan Oprea a trimis următorul răspuns: "Toate unitățile sanitare verificate au luat cunoștință, sub semnătură, de acest raport, precum și de măsurile care trebuiau îndeplinite de către aceștia pentru a funcționa la standardele de siguranță a actului medical."

Practic, ministrul Vlad Voiculescu s-a abținut de la orice comentariu pe această temă.

Întrebat dacă a primit raportul referitor la secțiile ATI și ce măsuri a dispus, Vlad Voiculescu a comunicat astfel prin purtător de cuvânt: "Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat vineri, 29 ianuarie a.c., conducerii direcțiilor de sănătate publică un raport privind implementarea tuturor acestor măsuri. Concluziile raportului vor fi prezentate public în cursul săptămânii viitoare."

După cum se poate constata, Voiculescu nu a confirmat că ar fi primit raportul. Potrivit surselor Newsweek România din MS, ministrul nici măcar nu a cerut să vadă acest raport.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te