Ministrul Rafila, neputincios în privința hranei din spitale: „Nu poți să schimbi o mentalitate”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.02.2023 - 09:30
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila / Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a comentat imaginile recente cu hrana de slabă calitate oferită pacienților din spitalele din România și a declarat că „oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres”.

SHARE

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila precizează că responsabili pentru hrana pacienţilor în spitalele publice sunt managerii acestora şi nu Ministerul Sănătăţii. El a amintit că anul trecut a fost dublată suma alocată hranei pacienţilor.

Citește și: FOTO Mămică, tratată cu marmeladă și brânză topită după naștere. Cum e normalitatea în Germania

„Eu vreau să tranşăm lucrul ăsta şi să-l discutăm foarte serios şi o să vă spun ce am făcut noi, la Ministerul Sănătăţii, şi ce ne gândim că am putea să facem. Responsabilitatea privind masa pacienţilor este, clar, a managerului spitalului respectiv. Mie mi se cere să trimit controale la cele 400 de spitale din ţară care să rezolve această problemă. (...) Este clar că este responsabilitatea managerului”, a afirmat Alexandru Rafila, relatează News.ro.

Citește și: UE i-a închis robineții de motorină și benzină lui Putin. Cea mai mare problemă, pentru diesel-uri

Medicul spune că a mers personal în o sută de spitale din ţară iar în majoritatea „hrana este în regulă”. Rafila admite că sunt şi spitale, unele chiar mari  unde hrana nu este cum ar trebui să fie.

Acesta a amintit că anul trecut raţia de hrană a fost dublată de la 11 la 22 de lei şi  poate ajunge chiar până la 33 de lei, sumele suplimentare fiind asigurate de la Ministerul Sănătăţii şi ajungând prin Casa de Asigurări de Sănătate către spitale. 

Rafila spune că în spitale, managerii sunt responsabili de hrană, dar şi că Ministerului Sănătăţii i se cere să facă controale în spitale, iar Corpul de Control nu are suficienţi medici, pentru că aceştia nu vor să se angajeze acolo, salariile fiind mici.

Citește și: VIDEO Românul care a bătut clienții unui local cu o bară de 11 kg are remușcări. „Nu mă recunosc”

„Mă aşteptam ca având la dispoziţie o sumă de două ori mai mare să existe o hrană corespunzătoare. (...) Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate”, spune ministrul, în acest context. 

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care în spaţiul public au circulat fotografii cu micul dejun servit pacienţilor la Spitalul Municipal Bucureşti, în care se vede că hrana constă într-o bucată de brânză topită, puţin unt şi câteva felii de pâine peste care era pusă puţină marmeladă. 

Rafila spune că, dacă acea mâncare ar fi fost aşezată „civilizat” şi nu „aruncată” într-o caserolă de plastic, impresia ar fi fost alta. 

Ministrul susţine că e nevoie de dezvoltarea bucătăriilor de spital în defavoarea cateringului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te