UE i-a închis robineții de motorină și benzină lui Putin. Cea mai mare problemă, pentru diesel-uri

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.02.2023 - 08:39
UE i-a închis robineții de motorină și benzină lui Putin. / Foto: pexels.com / Skitterphoto

Embargoul impus de Uniunea Europeană importului de carburanţi din Rusia intră în vigoare începând cu data de 5 februarie 2023. La nivelul UE, vor trebuie identificate surse alternative pentru 50% din importurile de motorină, în timp ce în România necesarul ajunge la 80%.

SHARE

Rafinăriile din România trebuie să identifice surse alternative pentru cel puţin 80% din importurile de motorină de anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, relevă o analiză realizată de Profit.ro, precizând că, dacă, în cazul benzinei, România este exportator net, în cazul motorinei situaţia este contrară.

România a importat, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1,85 milioane tone, din care 1,25 milioane tone direct din Federaţia Rusă.

Citește și: VIDEO Întârziată 5 ani, Autostrada Sebeș - Turda se prăbușește după 15 luni. Cost: 120.000.000€

Comparativ, în primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1,3 milioane tone în primele 9 luni şi de 1,79 milioane tone pe întreg anul.

În plus, România nu mai poate importa motorină începând cu data de 5 februarie nu numai din Rusia, ci şi din statele scutite de la aplicarea embargoului impus pe 5 decembrie importului de ţiţei rusesc, dar cărora, în schimb, le este interzis exportul de produse procesate, şi anume Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Serbia, indică Profit.ro.

Citește și: Franța și Italia intenționează să livreze Ucrainei un sistem antirachetă cu rază lungă de acțiune

Efectul embargoului impus de UE importului de produse petroliere din Rusia nu va fi imediat

Importurile ridicate din Rusia din 2022, dar şi cele din ianuarie 2023, efectuate de statele membre UE, implicit România, sunt menite să asigure stocurile necesare evitării unei penurii, în special de motorină. În plus, majoritatea cargourilor disponibile sunt deja sau vor fi încărcate cu produse petroliere ruseşti până pe 5 februarie şi vor ajunge la destinaţie în următoarea lună.

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere ruseşti ar putea apărea în luna aprilie, când şi cererea va înregistra o creştere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze, conform analizei Profit.ro.

G7 și Australia s-au alăturat UE la plafonarea petrolului rusesc

Ţările membre G7 şi Australia, în urma unui acord în cadrul UE, au ajuns la un acord privind plafonarea preţului la produsele petroliere ruseşti, cu două zile înaintea impunerii embargoului european asupra acestor produse.

Într-un comunicat de presă comun, ţările partenere au anunţat că au ajuns la un acord "cu privire la un plafon al preţurilor pentru produsele petroliere ruseşti transportate cu vaporul".

Acesta trebuie aplicat de duminică "sau la scurt timp după", se precizează în textul semnat de UE, Germania, Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Statele Unite, relatează Agerpres, citând AFP.

Plafonarea preţurilor ar trebui "să împiedice Rusia să profite" de pe urma războiului din Ucraina şi "să susţină stabilitatea pe pieţele energetice mondiale", mai notează ei.

Acordul a fost posibil prin consensul la care au ajuns mai devreme în cursul zilei de vineri cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, anunţat pe Twitter de oficiali suedezi în numele ţării lor, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Acordul ar trebui să permită limitarea "finanţării războiului ilegal" al Rusiei în Ucraina, a salutat, la rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te