Campania de testare, care se va desfășura în perioada iunie- septembrie, va fi coordonată de Institutul de Sănătate Publică, iar primele rezultate vor fi disponibile din septembrie, conform unui anunț al Ministerului Sănătății.
Studiul de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul României va include recoltarea de seruri reziduale de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu.
Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecărui județ și a municipiului București 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an).
Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.