De ce Eram și Pimen au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună. Metodologia de administrare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2020 - 14:53
Cuplul Esca - Eram/FOTO: romaniatv.net
Cuplul Esca - Eram/FOTO: romaniatv.net

În spațiul public, sunt două exemple de persoane cunoscute infectate cu coronavirus care au beneficiat de tratamentul cu plasmă convalescentă, Înalt Preasfințitul Pimen și soțul Andreei Esca, Alexandre Eram.

SHARE

Potrivit metodologiei avizate de Ministerul Sănătății, de tratamentul cu plasmă convalescentă poate beneficia orice pacient COVID-19 în stare critică, care are peste 18 ani și își dă consimțământul informat, care este internat într-o secție ATI a unui spital COVID, are o pneumonie severă care avansează rapid, în ciuda tratamentului administrat, este ventilat mecanic de mai puțin de 10 zile sau este în pragul intubației.

Amintim că ÎPS Pimen ar fi fost printre primii pacienți cu coronavirus din România care au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună, la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Pimen fusese adus cu elicopterul în București, din Suceava, în 20 aprilie, în stare gravă. Arhiepiscopul Sucevei a murit în 20 mai, la 90 de ani. 

Soțul Andreei Esca, Alexandre Eram, a fost diagnosticat cu coronavirus la începutul lunii iulie și a fost tratat la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală, după cum a povestit Andreea Esca, luni seară, într-un interviu pentru ProTv, postul unde lucrează. Eram este în continuare internat în spital, starea acestuia ameliorându-se după tratamentul cu plasmă hiperimună. 

Citește și: Medicul Dan Grigorescu: Terapia cu plasmă să nu se adreseze doar personalităților ca Eram și Pimen

Spitalele COVID vor primi, la cerere, plasma colectată de la donatorii vindecați de la centrele de transfuzie sanguină. Conform celui mai recent bilanț publicat de Grupul de Comunicare Strategică, marți erau 24.454 de pacienți declarați vindecați, iar la terapie intensivă erau internați 297 de pacienți. 

În metodologie, Ministerul Sănătății precizează că sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus, în București, Iași și Timișoara.

Acestea au fost donate MS de către Besmax Pharma Distribution SRL, în urma semnării unui protocol la începutul lunii aprilie 2020. Atunci, Ministerul Sănătății a primit trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile), conform MS. 

Newsweek România vă prezintă pașii de la colectarea plasmei până la administrarea tratamentului, așa cum sunt prezentați în Metodologia MS pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei.

1. Pacienții cu COVID vindecați și externați pot dona plasmă, pentru terapia cu plasmă convalescentă.  Donarea este voluntară și neremunerată.

2. Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat. Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare.

Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare. Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguina, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză.

3. Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislației în vigoare si algoritmului de testare elaborat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge și componentelor sanguine.

Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare.

4. Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

5. Plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

6. Spitalele vor face o solicitare către Ministerul sănătății pentru includerea secțiilor sau compartimentelor A.T.I. în rețeaua de administrare monitorizată a PPC-DV-COVID-19 la pacienții critici cu COVID-19. Solicitarea va fi avizată de Comisia de specialitate A.T.I. a Ministerului Sănătății.

Comisia A.T.I. a Ministerului sănătății va furniza spitalelor și protocolul de administrare a PPC-DV-COVID-19 și monitorizare a evoluției pacienților, realizat în colaborare cu Societatea Română de A.T.I.

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te