Medicul ATI Laura Zarafin îl contrazice pe Voiculescu pe raportarea deceselor COVID: Ne-a făcut rău

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.04.2021 - 11:45
Medicul Laura Zarafin, de la Spitalul Colentina, îl contrazice pe Vlad Voiculescu. Sursă imagine: Facebook
Medicul Laura Zarafin, de la Spitalul Colentina, îl contrazice pe Vlad Voiculescu. Sursă imagine: Facebook

Medicul ATI Laura Zarafin, de la Colentina, l-a contrazis pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, privind raportarea deceselor de COVID, spunând că nimeni nu poate ascunde morții și că diferența între raportările pe platforme este de patru cazuri.

SHARE

Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Clinic Colentina din București, îl contrazice, marți dimineață, pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, explicând că, atunci când moare un pacient în terapie intensivă, medicul ATI completează actele despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor, apoi pune diagnosticul de deces, specificând cauza imediată a decesului și antecedentele și starea morbidă. 

Apoi, conform precizărilor făcute de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru sâmbătă, cauza decesului de coronavirus este validată de direcția de sănătate publică, în urma anchetei epidemiologice. 

Citește și: Ce șpăgi mai iau polițiștii în România: de la pui cu mămăligă la motorină. Și mulți bani cash 

Precizările vin după ce vinerea trecută fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a acuzat că diferențe „fundamentale” între numerele raportate şi cele reale privind decesele de COVID. A mai adăugat, totuși, că nu a reușit să documenteze acest lucru.

Medicul ATI Laura Zarafin arată cum se raportează în spital un deces 

Când moare un om, medicul de gardă ATI ( pt că de obicei in ATI se întâmplă asta pt că este secția cu cazuri critice ) completează o mulțime de acte , întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante.

Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele ( nu numai decesul ci și nr foii de observație , CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP ). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat.
 
În plus toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie, unde se eliberează certificatul de deces.
 
Una peste alta, eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru , nu a fost foarte clar în exprimare , dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel.
 
PS. Pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75%, chiar dacă PCR-ul este negativ (se negativează de obicei după 14 zile), au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie (hipoxică, hipercapnică) care apare prin furtuna citokinică (hiperreacție a sistemului imun la prezența virusului) , a explicat medicul Laura Zarafin, pe Facebook
 

Și Spitalul Colentina l-a contrazis pe Vlad Voiculescu

Luni, într-un interviu pentru EuropaFM, fostul ministru a declarat că „dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane, raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri”. 

În replică, Spitalul Colentina a publicat, luni, un comunicat de presă în care l-a contrazis pe Vlad Voiculescu, arătând că numărul dintre decesele raportate în Alerte MS și cel din CoronaForms este de doar patru cazuri, nu de câteva sute, așa cum a declarat Vlad Voiculescu. 

Din data de 27.03.2020 și până în data de 19.04.2021 (ora 9.00), Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicația informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienți COVID-19.

Totodată, în aplicația Corona Forms, până la data de 19.04.2021 (ora 14.00), au fost raportate în dinamică, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19. 
 
Ambele raportări pot fi verificate și certificate cu ușurință de către autoritățile competente, diferența minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei”, a arătat Spitalul Colentina, într-un comunicat de presă, preluat și de medicul Laura Zarafin pe contul de Facebook
 
 
Reamintim că în spațiul public este în desfășurare de săptămâna trecută un al doilea scandal între fostul ministru Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu, după demiterea lui Voiculescu, privind înființarea unui grup de lucru care să verifice metodologia de raportare a deceselor de COVID. 

Serviciul de Telecomunicații Speciale a explicat, sâmbătă, într-un comunicat, că datele despre decese înregistrate în Corona Forms nu pot fi modificate, pentru că fiecare deces primește un ID unic, bazat pe CNP-ul persoanei care a decedat. 

Fostul ministru PNL al Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că datele din CoronaForms conțin informațiile validate în urma anchetelor epidemiologice desfășurate de DSP-uri. 

În CoronaForms, platforma introdusă anul trecut, „sunt puşi nominal, fiecare decedat cu cod numeric personal, cu nume, cu boala pe care a avut-o sau cu comorbiditatea pe care a avut-o, care a dus la deces.

Evaluarea DSP-ului este cea care pune de final numărul deceselor şi la fiecare pacient cauza decesului. Cred că dacă ne luăm doar după o raportare statistică, că în judeţul respectiv au fost atâtea decese, este cea mai mare greşeală. Coronafoms rămâne platforma care dă cu exactitate numărul de cazuri şi cauza decesului”, a spus Nelu Tătaru. 

Citește și: Cîțu a înființat o Comisie pentru verificarea raportării deceselor COVID. Componența, secretă 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te