Acest lucru este prevăzut de un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) elaborat de Ministerul Sănătăţii. Proiectul impune, de asemenea, spitalelor publice să monitorizeze anual indicatorii de performanţă la nivel nivel de secţie, compartiment, laborator, serviciu medical şi ambulatoriu integrat.
Medicii vor avea venituri și mai mari. „Se poate acorda un bonus care ajunge la 6 salarii minime”
Actul normativ este necesar pentru îndeplinirea unor angajamente asumate de statul român prin PNRR, legate de implementarea reformei managementului serviciilor de sănătate.
"Spitalele publice au obligaţia de a monitoriza şi evalua anual indicatorii de performanţă la nivel de secţie, compartiment, laborator, serviciu medical şi ambulatoriu integrat, precum şi la nivelul personalului de specialitate medico-sanitar din cadrul acestora", prevede proiectul de OUG, care completează articolul 193 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
"Spitalele publice pot acorda, din veniturile proprii, cu condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget, pe baza evaluării rezultatelor, indemnizaţii de merit personalului de specialitate medico-sanitar, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile de bază şi al căror cuantum anual nu poate depăşi şase salarii minime brute pe economie", precizează proiectul de act normativ.
În prezent, salariul minim brut pe economie este de 4.050 lei, astfel că, dacă măsura s-ar aplica din acest an, valoarea indemnizaţiei maxime pe care o poate primi un cadru medical este de 24.300 lei brut pe an (echivalentul a circa 4.880 euro, la cursul de schimb actual).
Potrivit proiectului, indicatorii de performanţă, metodologia de evaluare şi condiţiile de acordare a indemnizaţiilor de merit se vor aproba prin ordin al ministrului sănătăţii.
Citește mai mult pe 360medical