Medicii spune cum să ne pregătim organismul pentru pelerinaj. „Bolile nu țin cont de sărbătoare”

DE Bianca Iosef | Actualizat: 07.10.2022 - 16:13
Oameni la pelerinaj- Foto: Basilica.ro

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase recomandă persoanelor care vin în aceste zile în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, să aibă asupra lor şi haine mai groase, o umbrelă și alimente.

SHARE

"Sărbătorile Iaşului, cu serbarea Sfintei Cuvioase Parascheva, este perioada cea mai aşteptată, atât pentru ieşeni cât şi pentru credincioşii din toată ţară care aleg să vină în Capitala Moldovei în zilele următoare. Ca să nu umbrim frumuseţea sărbătorilor şi pentru că bolile nu ţin cont de sărbătoare este chibzuit să urmăm câteva sfaturi.

Cu toţii avem cu siguranţă o rudă, un prieten sau cunoaştem pe cineva care va sta la rând pentru a se ruga la Racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru toţi aceştia şi mai ales pentru pelerinii care vin de departe şi cu siguranţă vor sta ore bune la rând este important de ştiut că organismul trebuie pregătit pentru pelerinaj.

Citește și: Rafila speră că până la finalul anului Guvernul să aprobe cele 25 de proiecte finanțate prin PNRR

Mai exact: perioada care precede călătoriei la Iaşi să fie una de odihnă şi alimentaţie echilibrată, bogată în proteine, grăsimi, glucide şi vitamine obţinute din fructe şi legume", a declarat dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Citește și: Chiria a crescut în Europa cu până la 200% în ultimii 12 ani. Cum s-a modificat prețul în România

Medicul recomandă pelerinilor care vin cu mâncare la pachet să se asigure că acesta conţine alimente neperisabile şi să nu uite să consume lichide precum apă sau ceai cald, dacă temperatura o impune.

În cazul persoanelor care iau tratament pentru boli cronice, dr Florin Roşu le recomandă să nu uite medicaţia acasă şi să respecte administrarea acestora aşa cum a fost prescrisă de medicul curant.

"Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecţie. Este un gest responsabil din partea acestora cât şi pentru ceilalţi din jur. De asemenea, trebuie să anunţe personalul medical care cu siguranţă monitorizează desfăşurarea fără incidente a pelerinajului, pentru a primi ajutor şi recomandări", a declarat dr Florin Roşu.

Medicul recomandă fiecărei persoane care vine în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă şi o pelerină de ploaie sau o umbrelă.

"Confortul termic, alimentaţia şi hidratarea ajută organismul să facă faţa oboselii care cu siguranţă se acumulează după călătorie şi apoi pelerinaj", a declarat dr Florin Roşu.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva începe sâmbătă, 8 octombrie. De la ora 6,00, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9,00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te