Medicii recomandă persoanelor care au avut forme severe de COVID să facă recuperare respiratorie

DE Miruna Moldoveanu | 16.03.2021 - 16:50
În cazul persoanelor cu forme severe de COVID este recomandată recuperarea respiratorie/FOTO: Spitalul „Victor Babeș”- Timișoara
În cazul persoanelor cu forme severe de COVID este recomandată recuperarea respiratorie/FOTO: Spitalul „Victor Babeș”- Timișoara

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara atrag că dificultăți de respirație, oboseală rapidă și accentuată, dificultăți de adaptare la efort fizic, somnolență și dureri musculare sunt doar câteva dintre urmările unei forme medii sau severe de COVID.

SHARE

Ei spun că sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni, iar pacienții care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după boală. Conform medicilor, pentru cei care au avut astfel de forme de COVID sunt obligatorii programele de reabilitare respiratorie.

Dificultățile de respirație, oboseala rapidă și accentuată, dificultățile de adaptare la efort fizic, somnolența, durerile musculare se manifestă în special în cazul pacienților care, din cauza formei medii sau grave de infecție cu SARS-CoV2, au necesitat susținere respiratorie asistată.

Citește și: Pentru vârstnici nu există locuri la vaccinare de peste o lună, deși a început și etapa a III-a

Toți cei care acuză asemenea simptome, chiar și după vindecarea de COVID, au fost internați în unitățile sanitare COVID-19, de la câteva zile până la câteva săptămâni. Pacienții în cauză au avut o afectare pulmonară de cel puțin 40 la sută, constatată în urma unei investigații imagistice de tip CT sau low dose CT, spun medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, într-un comunicat de presă transmis marți.

Persoanele care au dezvoltat forme severe de COVID trebuie să facă recuperare respiratorie

Ei atrag atenția că sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni, iar în cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacității respiratorii se poate accentua ducând la o alterare a calității vieții.

Citește și: Coordonatorul vaccinului Ebola: De ce e complet neindicat să vaccinezi în masă în plină pandemie

Specialiștii spitalului din Timișoara anunță că au inițiat un program prin care pacienții care au avut COVID-19 și au rămas cu dificultăți de respirație pot beneficia de asistență medicală terapeutică pentru recuperarea și îmbunătățirea capacității pulmonare.

“La pacienții post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respirație normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Și, atunci, programul de recuperare pentru acești pacienți va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, învățăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, spune asist. univ. asociat dr.Alexandru Crișan, kinetoterapeut Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, potrivit HotNews.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te