Medicamentele pentru răceală conțin o substanță periculoasă. Ce se întâmplă dacă le iei în exces

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.02.2024 - 16:34
Medicamentele pentru răceală conțin o substanță periculoasă. Ce se întâmplă dacă le iei în exces Foto: Pexels(fotografie cu caracter ilustrativ)

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că multe medicamente pentru răceală conțin o substanță periculoasă pentru sănătate. Unele persoane s-ar putea confrunta cu afecțiuni ale vaselor de sânge.

SHARE

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că este vorba despre pseudoefedrină și a confirmat legătura dintre această substanță decongestionantă și afecţiuni ale vaselor de sânge din creier, care pot pune viața în pericol.

Revizuirea și măsurile luate pentru scăderea riscului de reacții adverse grave au fost transmise Comisiei Europene, care va emite în curând o decizie finală obligatorie pentru toate statele membre ale UE.

În România sunt peste 50 de tipuri de produse farmaceutice care au în compoziție pseudoefedrină și care se vând fără rețetă.

Pseudoefedrina se administrează pe cale orală și este utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală, care este un simptom comun în mai multe viroze și infecții respiratorii sau alergii.

Citește și: Cum pot elibera acum farmaciile antibiotice fără reţetă. Care este condiţia

La solicitarea agenției de reglementare în domeniul medicamentelor din Franța, Comitetul de siguranță al EMA a început, în februarie 2023, o reevaluare a medicamentelor care conțin pseudoefedrină din cauza temerilor privind riscul de apariție a unor afecțiuni ale vaselor de sânge din creier.

Medicamentele pentru răceală conțin o substanță periculoasă. Ce se întâmplă dacă le iei în exces

Conform Agenției Naționale a Medicamentelor, tratamentele antiinflamatoare/împotriva durerii precum  Ibuprofen/Pseudoefedrină pot fi asociate cu un risc ușor crescut de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral, în special dacă sunt utilizate în doze mari.

Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Tocmai de aceea se recomandă să nu se depășească doza şi durata recomandată de medic.

Citește și: Antibioticele eliberate fără rețetă, doar pentru 48 de ore. Doza de urgență a fost micșorată

„Concret, fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp.

Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua. Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC", a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş, conform Antena3.

Cum pot elibera acum farmaciile antibiotice fără reţetă

Prevederea este valabilă la nivel național și conferă farmaciștilor dreptul de a elibera aceste medicamente fără prescripție.

Prevederea este bună, pentru că se ajunsese că foarte multe tipuri de medicamente se eliberau numai pe bază de reţetă.

Este însă important să nu se treacă în extrema cealaltă şi antibioticele să se elibereze de către farmacii, practic, la liber, fără reţetă.

Citeşte şi: A fost găsit antibioticul care distruge bacteriile rezistente la medicamente. Oamenii se pot trata

Ordinul 63/2024, emis de Ministerul Sănătății, se concentrează pe monitorizarea riguroasă a prescrierii și eliberării antibioticelor și antifungicelor, cu scopul de a controla utilizarea rațională a acestora și de a combate rezistența la antibiotice.

Noutatea adusă de noile prevederi constă în aceea că, în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice, fără prescripție medicală, în cantitatea necesară pentru 72 de ore (doză de urgență).

Instituţia dozei de urgenţă exista oricum şi anumite farmacii aveau un portofoliu de medicamente pe care le eliberau pe această bază, în cantităţi mici.

Citeşte şi: Un nou antibiotic a fost descoperit după 60 ani, cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Ce combate

Doza de urgenţă e calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului și poate fi eliberată o singură dată, în cursul unui tratament, pentru un pacient.

Este necesară o declarație pe proprie răspundere, că nu a ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea aferentă dozei pe 72 de ore, de administrare a medicamentului respectiv.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct de la farmacie, în doză de urgență, se numără amoxicilina, amplicilina, soxicilina si oxicilina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te