Un nou antibiotic a fost descoperit după 60 ani, cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Ce combate

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.12.2023 - 10:43
Un nou antibiotic a fost descoperit după 60 ani, cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Ce combate - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrati

Un nou antibiotic a fost descoperit după 60 ani, cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Iată ce combate.

SHARE

Oamenii de știință au făcut o descoperire revoluționară cu ajutorul inteligenței artificiale (AI): primul antibiotic nou din ultimii 60 de ani.

Un nou antibiotic a fost descoperit după 60 ani, cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Ce combate

Această nouă clasă de antibiotice are capacitatea de a trata infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la medicamente, se arată într-un raport publicat de revista Nature.

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, peste 1,2 milioane de decese fiind raportate numai în 2019.

Experții prezic că acest număr va continua să crească în următoarele decenii. Prin urmare, descoperirea este de maximă importanță pentru perioada pe care o trăim, scrie New Scientist.

În cadrul experimentelor, oamenii de știință au testat noul antibiotic pe bacteria Staphylococcus aureus (MRSA), care este rezistentă la meticilină, dar și pe Enterococcus, care este imună la medicamentele utilizate în mod obișnuit.

Citește și: Un noul val de scumpiri în 2024! Pentru ce vor plăti românii mai mult

Numai în UE aproape 150.000 de infecții cu MRSA apar în fiecare an și cel puțin 35.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotic, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

IA a jucat un rol crucial în această descoperire.

În experimentele lor inițiale, o echipă formată din 21 de experți a testat peste 39.000 de compuși pe Staphylococcus aureus și pe trei tipuri de celule umane care se găsesc în ficat, în mușchii din apropierea oaselor și în plămâni.

Aceste rezultate au furnizat datele care au antrenat modelele de inteligență artificială pentru a recunoaște tiparele din atomii fiecărui compus și pentru a înțelege modul în care acestea se leagă între ele. IA a fost apoi capabilă să prezică activitatea antibacteriană și potențiala toxicitate a acestor compuși în celulele umane.

Ulterior, cercetătorii au analizat 12 milioane de compuși prin simulări pe calculator, folosind modelele sugerate de inteligența artificială. Prin intermediul acestei analize extinse, au fost identificați 3.646 de compuși cu proprietăți optime.

În final, experții au descoperit noi clase de antibiotice potențiale, inclusiv doi compuși non-toxici capabili să ucidă atât MRSA, cât și Enterococci.

Citește și: VIDEO Armata israeliană a descoperit și distrus un buncăr al liderului Hamas. Era la 20 m adâncime

Pentru a valida în continuare eficacitatea acestora, cercetătorii au efectuat cu succes experimente pe șoareci.

Cercetătorii au început acum să utilizeze această abordare de inteligență artificială pentru a dezvolta mai multe antibiotice și pentru a identifica noi clase de medicamente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te