A fost găsit antibioticul care distruge bacteriile rezistente la medicamente. Oamenii se pot trata

DE Alexandra Lupascu | 05.01.2024 - 08:15
A fost găsit antibioticul care distruge bacteriile rezistente la medicamente. Oamenii se pot trata Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

A fost găsit antibioticul care distruge bacteriile rezistente la medicamente. Oamenii se pot trata mult mai ușor conform studiilor.

SHARE

A fost găsit antibioticul care distruge bacteriile rezistente la medicamente. Oamenii se pot trata mult mai ușor conform studiilor.

Oamenii de știință au descoperit o clasă complet nouă de antibiotice care pare să ucidă una dintre cele trei bacterii considerate a reprezenta cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană din cauza rezistenței lor extinse la medicamente.

Zosurabalpin a învins tulpini de Acinetobacter baumannii (Crab) rezistente la medicamente foarte rezistente la Carbapenem în modele de pneumonie și sepsis la șoareci și era în curs de testare în cadrul testelor la om.

Crab este clasificat ca agent patogen critic de prioritate 1 de către Organizația Mondială a Sănătății, alături de alte două forme de bacterii rezistente la medicamente - Pseudomonas aeruginosa și Enterobacteriaceae, conform The Guardian.

A fost găsit antibioticul care distruge bacteriile rezistente la medicamente. Oamenii se pot trata

"Crabul este o cauză semnificativă de infecție în spitale, în special la persoanele care folosesc aparate de ventilație", a declarat Dr. Andrew Edwards, lector principal de microbiologie moleculară la Imperial College London, care nu a fost implicat în cercetare.

"Deși nu este un agent patogen agresiv, acesta este rezistent la mai multe antibiotice diferite, ceea ce îl face foarte dificil de tratat.

"Din nefericire, dezvoltarea de noi tratamente împotriva acestei bacterii a fost extrem de dificilă, deoarece aceasta este foarte pricepută în a împiedica antibioticele să treacă de stratul său celular exterior. 

Prin urmare, această lucrare este foarte interesantă și oferă încredere că abordările folosite pentru a găsi noi antibiotice pot da roade."

Infecțiile rezistente la antibiotice reprezintă o amenințare urgentă pentru sănătatea umană - în special cele cauzate de un grup mare de bacterii cunoscute sub numele de bacterii Gram-negative, care sunt protejate de un înveliș exterior care conține o substanță numită lipopolizaharidă (LPS).

"LPS permite bacteriilor să trăiască în medii dificile și, de asemenea, le permite să se sustragă atacului sistemului nostru imunitar", a declarat Dr. Michael Lobritz, șeful global al departamentului de boli infecțioase la Roche Pharma Research and Early Development din Basel, Elveția, care a dezvoltat noul medicament.

Niciun antibiotic nou pentru bacteriile Gram-negative nu a fost aprobat în mai bine de 50 de ani.

Roche identificase anterior Zosurabalpin ca fiind capabil să blocheze creșterea Acinetobacter baumannii, dar nu era clar cum funcționează sau dacă ar fi eficient la animalele cu infecții legate de crab.

Studiile au arătat că bacteriile au fost distruse

Citește și: 1.280 lei cea mai mică pensie în România din ianuarie. 105.000 lei, cea mai mare. Cine le primește?

Printr-o serie de experimente publicate în Nature, profesorul Daniel Kahne de la Universitatea Harvard din Cambridge, SUA, și colegii săi au arătat că medicamentul a împiedicat transportul LPS către membrana externă a bacteriei, ucigând-o.

De asemenea, ei au descoperit că Zosurabalpin a redus considerabil nivelurile de bacterii la șoarecii cu pneumonie indusă de Crab și a prevenit moartea celor cu septicemie cauzată de Crab.

Citește și: Cu câte sute de lei va crește pensia fiecărui pensionar de la 1 ianuarie. Care e formula de calcul? | Newsweek Romania

Lobritz a spus: "Este pentru prima dată când găsim ceva care acționează în acest mod, deci este unic în ceea ce privește compoziția sa chimică și mecanismul de acțiune".

Deși a subliniat că această moleculă nu va rezolva de una singură amenințarea la adresa sănătății publice reprezentată de infecțiile rezistente la antimicrobiene, descoperirea ar putea pune bazele unor eforturi viitoare de a droga același sistem de transport la alte bacterii.

Edwards a spus că un alt tip de antibiotic care era în curs de dezvoltare, cunoscut sub numele de murepavadin, viza în mod similar transportul LPS - deși printr-un mecanism diferit.

"S-a dovedit a fi activ împotriva unei bacterii numite Pseudomonas aeruginosa, ceea ce sugerează că ar putea fi posibilă extinderea acestei lucrări la alte bacterii rezistente la mai multe antibiotice, cum ar fi Klebsiella și E coli", a spus el.

Citește și: Câți ani trebuie să fie căsătorit un cuplu pentru ca unul să ia pensie de urmaș? Cât e pensia?

Cu toate acestea, el a avertizat că evoluția noilor medicamente de la studiile pe animale la oameni ar putea fi extrem de dificilă.

Între timp, comisia pentru știință, inovare și tehnologie din Marea Britanie a solicitat luarea de măsuri pentru dezvoltarea potențialului virușilor care ucid bacteriile - numiți bacteriofagi - care ar putea oferi o alternativă la antibiotice pentru infecțiile rezistente.

Într-un raport publicat miercuri, comisia a declarat că dezvoltarea terapiilor cu fagi a intrat într-un impas deoarece, pentru a intra în testele clinice, aceștia trebuie să fie fabricați la anumite standarde, însă investițiile în fabricile de producție depind de succesul testelor clinice.

Comitetul a recomandat ca guvernul să ia în considerare înființarea unei mici instalații la laboratorul Rosalind Franklin din West Midlands, care a fost inițial înființat pentru a procesa testele Covid în timpul pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te