Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat un medicament injectabil al Eli Lilly pentru îmbunătăţirea controlului glicemiei în sânge la adulţii cu diabet zaharat de tip 2, care poartă numele de marcă Mounjaro, informează news.ro, citând Reuters.
FDA a spus că Mounjaro, împreună cu dieta şi exerciţiile fizice, a îmbunătăţit nivelul glicemiei din sânge şi a fost mai eficient decât celelalte terapii pentru diabet cu care a fost comparat în studiile clinice.
Mounjaro este conceput pentru a activa receptorii pentru hormonii implicaţi în controlul glicemiei din sânge. Se administrează prin injectare sub piele o dată pe săptămână, cu doza ajustată conform toleranţei, pentru a îndeplini obiectivele de glicemie din sânge.
Lilly a raportat luna trecută că un studiu în stadiu avansat al tirzepatidei, care este denumirea ştiinţifică a acestui medicament, a arătat că aceasta i-a ajutat pe pacienţii obezi să piardă mai mult de 20% din greutatea lor, ceea ce i-a determinat pe analiştii de pe Wall Street să îmbunătăţească prognozele de vânzări ale medicamentului.
În prezent, analiştii estimează că vânzările de tirzepatidă vor ajunge la 4,7 miliarde de dolari în 2026, potrivit Refinitiv.
Între medicamentele similare pentru diabet se află Ozempic, al companiei Novo Nordisk, care este, de asemenea, aprobat de FDA, sub numele de marcă Wegovy, ca tratament pentru obezitate.
Diabetul de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii, este o afecţiune cronică şi progresivă în care organismul nu produce sau nu foloseşte insulină în mod normal, ceea ce duce la niveluri ridicate de glicemie în sânge.
Peste 30 de milioane de americani au diabet de tip 2, potrivit FDA.