Medic, despre bolnavii COVID: „Uneori nu apucăm să-i vedem, fac stop cardiorespirator în curte”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.04.2021 - 10:32
Medicii din spitalele COVID spun că acum au alți pacienți față de în urmă cu un an. Locul pensionarilor a fost luat de oameni de vârstă medie. / Foto: digi24.ro

Medicii din spitalele COVID spun că acum au alți pacienți față de în urmă cu un an. Locul pensionarilor a fost luat de oameni de vârstă medie. Mai mult de jumătate dintre pacienții COVID care ajung în spitale sunt nevaccinați și fac forme grave ale bolii, relatează digi24.ro.

SHARE

În spitalele din România sunt aproape 13.000 de pacienți cu COVID-19, cei mai mulți nevaccinați.

Cei mai mulți pacienți care ajung la spital, în acest val trei al pandemiei, sunt neimunizați. În medie, la „Balș” vin 200 de pacienți pe zi și mai mult de jumătate dintre ei sunt neimunizați.

„Sunt 172 de prezentări astăzi, de la ora 0:00, azi-noapte. Parcă sunt tot în creștere. Părerea mea e că dacă s-ar vaccina cât mai mulți, ar fi mult mai OK”, a declarat, pentru Digi 24, Mariana Stanciu, asistent medical. 

Citește și:

SUA analizează cazuri noi de efecte adverse grave în urma vaccinării anti-COVID cu Johnson & Johnson

Pacienții nevaccinați, mai ales vârstnicii, sunt mai grav

Printre persoanele care ajung la „Balș” sunt și vaccinați, în general doar cu prima doză, și nevaccinați. Însă „se vede o diferență”, spune asistenta. Cei care sunt nevaccinați, mai ales vârstnicii, sunt ceva mai grav, au, în special, saturația de oxigen mai mică, sub 90. Cei vaccinați sunt cu febră, frison, tuse.

Valul trei a adus mai mulți pacienți cu forme grave ale bolii, care au nevoie de oxigen. Camerele de gardă sunt pline la orice oră, iar medicii dau telefoane disperați la alte spitale să le găsească un loc liber. Nici măcar Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, nu mai are unde să interneze atât de mulți bolnavi.

„Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”, spune medicul Andra Maxim. 

Citește și:

Cîțu a înființat o Comisie pentru verificarea raportării deceselor COVID. Componența, secretă

„Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special”, mărturisește medicul.

Persoanele vaccinate fac în general forme ușoare

Însă în România încă există o mare reticență în privința vaccinului anti-Covid. După interesul masiv din prima etapă a vaccinării, campania a început să bată pasul pe loc. Iar asta nu face decât să amâne momentul în care viața noastră va putea să se întoarcă la normal. Mai grav, refuzul imunizării pune o presiune uriașă pe spitale, unde situația este mereu la limită. Cei care s-au infectat și au ajuns pe un pat de spital și-au dat seama cât de important e vaccinul în lupta cu acest virus.

„Dacă făceam vaccinul, probabil că scăpam de nenorocitul ăsta de virus, că tare rău este”, spune o pacientă cu o mască de oxigen pe față. 

„Este clar că am văzut un beneficiu în urma vaccinării, în special după cele două doze. Pacienții nevaccinați este clar că sunt mult mai mulți la camera de gardă. Cei vaccinați de obicei vin după prima doză, foarte rar am văzut după două doze și aceștia fac în general forme ușoare”, explică medicul Andra Maxim. 

De ce este important ca oamenii să se vaccineze cât mai repede posibil

„Dacă un număr mai mare din populație s-ar vaccina, ar face anticorpi și ar rezista cumva la acest COVID. Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră. 

Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, a spus o tânără doctoriță.

Citește mai mult pe digi24.ro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.