Mărturia emoționantă a unui medic rezident la ATI: ”Nu credeam că-mi voi număra mărunțișul”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.03.2024 - 11:37
Medicii rezidenți nu au prea mulți bani la început Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O doctoriță rezidentă la ATI a postat pe Facebook un mesaj despre cum este viața celor care vor să fie doctori. Ea a mărturisit că nu credea că va trăi momente în care să-și numere mărunțișul din ghiozdan pentru a vedea dacă va avea destui pentru a-și cumpăra o cafea.

SHARE

O tânără rezidentă la ATI a povestit pe Facebook prin ce trece ea și mulți colegi de ai ei. Doctorița spune că este încă susținută financiar de părinți și că uneori este nevoită să numere banii din ghiozdan pentru a vedea dacă își permite o cafea în drum spre spital. 

Mărturia emoționantă a unui medic rezident la ATI: ”Nu credeam că-mi voi număra mărunțișul”

Mirela Ciobănescu a scris pe pagina sa de Facebook acest mesaj tulburător, spunând că nu toți medicii sunt șpăgari și că la vârsta de 30 de ani încă este nevoită să primească mâncare la pachet și bani de la părinți. 

Ea a precizat că s-a gândit mult timp până să scrie acest mesaj însă este de părere că  ”mizeria nu trebuie ascunsă sub preș”

”Dacă îmi spunea cineva că o să fiu medic specialist ATI și ăștia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe țară, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei.

Citește și: Manager de spital cere ca medicii să fie obligați să profeseze 6 ani în țară. Sunt nerecunoscători


- Nu credeam că mi voi număra mărunțișul din ghiozdan ca să văd dacă pot să îmi cumpăr o cafea în drum spre spital. 
- Nu credeam că nu voi avea posibilitatea de a-mi plăti taxele de participare la congresele noastre naționale de ATI, în condițiile în care se dorește actualitate și profesionalism din partea noastră zi de zi.


- Nu credeam că a scoate un post de medic specialist la concurs într-un spital de stat este un proces atât de anevoios și nimeni nu îți poate spune cât va dura. Așa că, nici tu nu știi dacă lunile următoare te vor prinde tot șomer sau angajat cu carte de muncă.


- Nu credeam și nu aș fi crezut dacă nu trăiam pe propria-mi piele că fară certificatul de medic specialist eu nu exist și nu îmi va fi permis să efectuez gărzi pe numele meu nici măcar că rezident de anul al V-lea, iar în felul asta voi rămâne cu rate neplatite la bancă


- Nu credeam că la vârsta de 30 de ani, după 6 ani de facultate în care am primit bursa de studiu și după 5 ani de rezidențiat, cu un examen de specialitate promovat cu media generală de 9.33, eu încă voi fi întreținută de părinții mei și voi primi pachet de acasă, pentru că parcursul obținerii actelor de specialist,  a obținerii unui post de medic specialist ATI va dura atât de mult.


- Am fost naivă să cred că examenul nostru european avea să fie cea mai grea parte- de fapt, era singurul lucru care depindea de mine, și deci, cel mai ușor.


Cât despre restul... rămâne să aflăm.
Așa că, dragi colegi mai mici, poate voi puteți învăța ceva din asta și veți reuși să schimbați măcar o parte dintre lucruri în favoarea voastră, așa cum trebuie să fie.


E greu să îți menții focusul doar pe ceea ce faci, să muncești cu drag și spor când tu nu ai ce pune pe masă.
 Am făcut aceasta postare din dorința de a arata că nu toți medicii sunt șpagari cum se presupune. Ba chiar, cei la început de drum trăiesc de pe-o zi pe alta în speranța unor vremuri mai bune”, a scri tânăra pe Facebook.

 

 

Mulți medici și-ar fi dorit să plece din țară

Mesajul ei a devenit viral iar reacțiile nu au întârziat să apară.

”Asta e România! Se întâmplă să mai și aud că cei care aleg să plece "sunt lași, domnule!" .
Îmi pare tare rău pentru ce ți se întâmplă! Partea bună e că nimeni n-are cum să-ți ia ceea ce știi deja și bazat pe acest lucru, te orientezi mai departe...”, a postat un comentator.
 
”Înțeleg drama sistemului medical și clar e nedrept ceea ce ți se întâmplă Mirela.
Însă, in astfel de situații sunt și alte meserii la fel de onorabile cu cea pe care o profesezi.
Profesori, ingineri (pe calificări puțin apreciate în România) care lucrează pe minimul pe economie, după ani de studiu în care s-au zbătut in sărăcie.
57% din forța de muncă din Romania se zbate cu minimul pe economie sau in zona aia...”, a comentat o altă persoană.
 
 
Un alt medic a povestit cât de mari sunt frustrările în acest sistem. E a spus că îi pare rău că nu a plecat din țară.
 
”Comentez din postura unuia care a luat primul rezidențiatul pe București în generația mea în specialitatea mea, însă nu a avut "șansa" să rămână într-un Centru Universitar....., așa că că am ales să merg în provincie în detrimentul plecării
 
 din țară (acum îmi pare rău)... menționez că din când în când mai rezolv și câte un caz de nivel de centru universitar, cu foarte mare stres și presiune, deoarece marile centre universitare refuză unii pacienți din varii motive, și când spun
 
 mare stes, mă refer în primul rând la suportul departamentului de anestezie terapie intensivă. În provincie este un deficit mare la acest nivel...așa că frustrările sunt prezente peste tot!”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te