Neputința după Colectiv: cinci ani, opt miniștri ai Sănătății, doar 13 paturi noi pentru mari arși

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.11.2020 - 14:31
Ministerul Sănătății/FOTO: newmoney.ro

Bilanțul paturilor pentru marii arși, la cinci ani de la tragedia din Colectiv, arată descurajator: doar 23 de astfel de paturi există azi în toată țara, arată cel mai recent bilanț al Ministerului Sănătății. Când Colectiv a ars, erau doar zece, deși Bănicioiu avea "de toate".

SHARE

În lipsa datelor clare ale autorităților, am încercat să punem cap la cap informațiile din spațiul public, pentru a vedea cum s-au pregătit autoritățile din România, în urma tragediei din Colectiv. Rezultatul este penibil. 

30 octombrie 2015

Are loc incendiul de la clubul Colectiv, tragedie soldată cu 64 de decese și un supraviețuitor care se sinucide ulterior. Sunt 10 paturi funcționale (24 anunțate inițial de MS atunci) pentru marii arși (adulți); încă 10 paturi sunt pentru copii, acest număr a rămas neschimbat până în prezent.

Nicolae Bănicioiu (PSD): „Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (...) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”.

Noiembrie  2015 - mai 2016

Mandate scurte ale lui Patriciu Achimaș – Cadariu și Dacian Cioloș la MS, fără realizări.

Mai 2016 - ianuarie 2017

Ministru al Sănătății este Vlad Voiculescu (Guvernul Cioloș).

Este închisă și reparată Secția ATI a Spitalului de Arși din București, din cauza infecțiilor nosocomiale și pentru că nu respecta standardele (cu 11 paturi). Funcționează, la Floreasca, șase paturi pentru marii arși, alte trei paturi sunt amenajate la Timișoara (proiectul era cu 5 paturi până la finalul lui 2017).

TOTAL: nouă paturi pentru mari arși în toată țara.

Ianuarie 2017 – ianuarie 2018

Mandatul lui Florian Bodog, Guvern PSD. Este redeschisă secția ATI a Spitalului de Arși din București, cu 5 paturi. Încă două paturi sunt amenajate la Timișoara.

TOTAL: 16 paturi pentru mari arși în toată țara.

Ianuarie 2018 - noiembrie 2019

Mandatul Sorinei Pintea, Guvern PSD. Ea anunță 11 paturi în octombrie 2018 și, în noiembrie 2019, când erau amenajate încă cinci paturi la Spitalul de Urgență Sf. Spiridon din Iași, spune că erau deja 18 viabile. Două dintre ele, amenajate din fonduri private la Brașov, restul, cu bani de la Banca Mondială.

TOTAL: 23 de paturi pentru mari arși în toată țara.

Noiembrie 2019 – martie 2020

Mandatul lui Victor Costache, Guvern PNL. Nici un pat nou amenajat, anunț privind o strategie națională pentru pacienții cu arsuri. Ordin de ministru privind transferul în străinătate al marilor arși, la sertar.

TOTAL: 23 de paturi pentru mari arși în toată țara.

Martie 2020 – prezent

Mandatul lui Nelu Tătaru, Guvern PNL. Strategia privind pacienții cu arsuri și Ordinul de ministru, băgate la sertar. Trei noi paturi, la Bagdasar Arseni, cu bani de la primărie. Secția nu are încă aviz. Anunțul demarării licitației pentru un centru de mari arși la Timișoara.

TOTAL: 23 de paturi pentru mari arși în toată țara.

Centre pentru marii arși, proiecție pentru viitor

Tragedia de la Spitalul Județean Neamț a arătat încă o dată vulnerabilitățile sistemului românesc de sănătate. România nu are, până în prezent, centre pentru marii arși, pe care ar fi trebuit să le ridicăm cu bani de la Banca Mondială. Nu avem nici o bancă de piele și doar 23 de paturi. 

În 30 octombrie, la cinci ani de la tragedia din Colectiv, soldată cu 65 de victime, Ministerul Sănătății a trecut în revistă situația marilor arși, spunând că, până în prezent, cu fonduri de la Banca Mondială, 33 milioane de euro, au fost dotate cu echipamente medicale șase secții la spitalele din țară, conform unui comunicat de presă. 

Nici unul din centrele de mari arși, despre care se vorbește încă din 2014, nu există.

Cel mai avansat este centrul de la Timișoara – în noiembrie ar trebui să fie lansată licitația pentru execuția clădirii. MS mai spune, în acest comunicat, că în următoarele șase luni vor fi pornite licitațiile și pentru centrele de la Târgu Mureș și București. În Timișoara, București și Târgu Mureș vor fi 188 de paturi pentru pacienții cu arsuri grave și 56 de săli de operație, în valoare de 192 de milioane de euro, confom comunicatului Ministerului Sănătății.

Citește și: La cinci ani de la tragedia din Colectiv, un nou incendiu traumatizează România. Cifrele dezastrului

I-am întrebat pe foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu (Plus), Florian Bodog (PSD) și Sorina Pintea (PSD) despre situația marilor arși și ce au făcut pentru ei în mandatele lor.

Sorina Pintea ne-a transmis că s-a retras din viața publică și nu mai dă interviuri. Conform unei declarații a acesteia din octombrie 2018, la acel moment, România avea 11 paturi viabile pentru marii arși. Tot ea vorbea atunci și despre crearea unei bănci de piele la București. Nu s-a creat, până în prezent. 

În octombrie 2019, Ministerul Sănătății anunța încă cinci paturi operaționale pentru marii arși la Spitalul de Urgență Sf. Spiridon din Iași, în valoare 40 de milioane de lei, cu bani de la Banca Mondială și cu fonduri de la bugetul de stat, conform unui comunicat al ministerului. 

În aceeași informare, MS nota că, exceptând cele cinci paturi, în România erau încă 18 paturi pentru marii arși, la Timișoara, București (Spitalul Floreasca și Spitalul de Arși) și Brașov.

La Brașov, cele două paturi de la Spitalul Județean de Urgență au fost amenajate din sponsorizări private, în valoare de aproape 70.000 de euro.

La finele lunii august 2020, au mai fost amenajate trei paturi pentru marii arși la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Costurile s-au ridicat la 7,5 milioane de lei și au venit de la Primăria Sectorului 4. Secția pentru mari arși nu avea toate avizele pentru funcționare, conform hotnews.ro

Vlad Voiculescu: Eu am trimis dosarul barocamerei la DNA

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, a spus, într-o declarație pentru Newsweek România, că, la preluarea portofoliului a găsit „haos”, iar „la secția ATI de la Spitalul de Arși nu se îmbunătățise nimic după Colectiv. Am găsit produse Hexi Pharma încă în spitale. Am cerut o vizită a unui expert al Comisiei Europene pentru biocide, am făcut un nou regulament, astfel încât biocidele precum cele de la Hexi Pharma să nu mai poate fi comercializate”, a declarat Vlad Voiculescu.

„Eu am trimis dosarul la DNA”, a mai spus fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, referitor la barocamera de la Spitalul Floreasca, de peste 3,4 milioane de lei, care nu a funcționat niciodată, aceasta fiind, de fapt, pentru tratamente de întinerire, nu pentru tratarea marilor arși.

În acest dosar deschis în urmă cu patru ani sunt judecați Iona Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstitutivă de la Floreasca și Radu Alexandru Macovei, ex-manager al spitalului Floreasca. 

Vlad Voiculescu a mai declarat că, în cele șapte luni de mandat, „am constatat printr-un control că secția de mari arși de la Floreasca nu avea autorizație de incendiu și nu avea ieșire de incendiu, iar oamenii erau demotivați – printre altele, pentru că nu erau remunerați, am făcut schimbările de plată pentru mari arși și oncologie – dând sporuri de 100%”.

În mandatul său, secția de la Floreasca „a fost extinsă, ajungând la șase paturi și șapte paturi de spitalizare continuă, iar secția ATI din cadrul Spitalului de Arși a fost închisă și renovată din temelii” și s-a construit o unitate cu trei paturi pentru mari arși la Spitalul de Urgență din Timișoara.

Vlad Voiculescu a mai spus că el a definit pentru prima dată, prin Ordin de ministru, serviciile medicale şi de îngrijire pentru pacienţii cu arsuri, care defineşte structura centrelor, unităţilor funcţionale şi compartimentelor pentru arşi, a modului de funcţionare şi structura personalului și a creat un sistem de raportare a infecțiilor nosocomiale.

Legat de numărul de paturi, ex-ministrul Sănătății din Guvernul Cioloș nu a spus un număr de paturi pentru mari arși care erau în mandatul său, atrăgând atenția că „discuția despre paturi este înșelătoare – paturile le poți cumpăra, întrebarea e dacă ai și personal care să le opereze. La Floreasca, secția era aproape funcțională, dar nu avea personal, printre altele, fiindcă se plătea foarte prost, asistentele și medicii preferau să meargă pe alte secții, unde erau sporuri de 100%”.

Acesta și-a exprimat îndoiala privind existența celor 23 de paturi pentru marii arși. Voiculescu a mai declarat și că, din punctul său de vedere, ar trebui „să existe o strategie pentru resursă umană în sănătate, eu am făcut-o în 2016, e într-un sertar la minister”.

Bodog: Studii de fezabilitate pentru centrele de mari arși. Nu a fost făcut nici unul

Florian Bodog, ministrul PSD al Sănătății care i-a urmat lui Vlad Voiculescu, a declarat, însă, că la preluarea mandatului de la Sănătate, „nu era nici un act normativ care să reglementeze funcționarea centrelor pentru marii arși”.

Acesta a mai spus că, în mandatul său, a dat drumul la achiziții „pe unitățile de mari arși care erau în curs de constituire, de la Timișoara și Iași”.

„Am demarat studii de fezabilitate pentru centre de mari arși – care urmau să se facă – două în București, unul în Timișoara și unul în Târgu Mureș”, a mai spus Florian Bodog, admițând însă că nu s-a finalizat nici un centru.

„Nu, singurul lucru care s-a realizat e că s-a dat drumul centrului de mari arși din Iași, care stătea fără dotare, pe baza achizițiilor pe care le-am făcut pe (fondurile de la, n.r.) Banca Mondială și s-au mai făcut câteva boxe de arși la Timișoara, tot pe baza dotărilor făcute de mine. Eu am găsit Spitalul de Arși închis, datorită unor probleme tehnice, mi-am asumat răspunderea și l-am deschis, am deschis chestiuni blocate mai mult sau mai puțin artificial”, a mai spus fostul ministru PSD al Sănătății.

Atrăgându-i atenția că secția de la Spitalul de Arși a fost închisă pentru renovare din cauza infecțiilor nosocomiale, acesta a spus că „infecții nosocomiale sunt în toate spitalele, secția respectivă a fost închisă pentru că era nevoie de reabilitări, după ce s-au făcut, s-au încăpățânat să o țină închisă, de afirmații și elucubrații care n-aveau legătură cu realitatea, eu am trimis Corpul de Control, DSP, s-a constatat că lucrurile sunt în regulă”, a susținut Florian Bodog.

Acesta a spus că își amintește că, în perioada când era el ministru, erau 23 de paturi pentru marii arși, adăugând că are rezerve asupra numărului. De altfel, având în vedere că în mandatul Sorinei Pintea au mai fost amenajate șapte locuri (cinci la Iași cu bani de la Banca Mondială și două din fonduri private la Brașov) și erau atunci 23, în mandatul lui Florian Bodog n-ar fi avut cum să fie tot 23.

Fostul ministru PSD a mai declarat și că, atunci când a preluat PNL guvernarea, „ne-au chemat pe toți șefii de secție din țară la minister, a fost o întâlnire festivistă, s-au stabilit niște lucruri, dar apoi nu s-a mai făcut nimic, ori nu m-au mai invitat pe mine, fie nu s-a mai întâmplat”. Florian Bodog este, în prezent, șef de secție la Chirurgie plastică, la Spitalul Județean Oradea.

În ianuarie, MS anunța o strategie pentru pacienții cu arsuri. De atunci, nimic 

În ianuarie 2020, Ministerul Sănătății a anunțat că lucrează, împreună cu specialiștii și reprezentanții pacienților, la o strategie națională pentru pacienții cu arsuri. Pe site-ul MS, nu apar alte informații privind stadiul elaborării acestei strategii.

Mai mult, un ordin privind mecanismul de transfer al marilor arși în străinătate, negociat în mandatul Sorinei Pintea, la presiunea supraviețuitorilor din clubul Colectiv, a rămas în continuare la sertar, deși a fost în dezbatere publică la începutul anului. Proiectul de Ordin a fost publicat de Hotnews și îl puteți consulta aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te