Siropul otrăvitor pentru tuse. A ucis 300 de copii, din întreaga lume. Oficialii se tem că mai mulți

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.03.2023 - 10:53
Siropul otrăvitor pentru tuse. A ucis 300 de copii, din întreaga lume. Oficialii se tem că mai mulți - Foto: Pexels/cottonbro studio

Anchetatorii internaționali care cercetează otrăvirea mortală a 300 de copii mici, cu sirop de tuse, se tem că ingredientul letal conţinut în acest sirop ar putea circula în continuare, în lanțurile globale de aprovizionare. OMS încă nu a primit datele

SHARE

Există o frustrare provocată de faptul că autoritățile din India, de unde provin două loturi separate de siropuri, pun interesele comerciale ale țării mai presus de siguranța pacienților, reținând informații vitale.

Siropul otrăvitor pentru tuse. A ucis 300 de copii

Se înțelege că echipa de produse medicale substandard și falsificate, a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu a primit încă date sau documente colectate de oficialii indieni, care investighează producția de sirop de tuse de la Marion Biotech, unul dintre cele două produse farmaceutice indiene implicate în scandal.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că produsele fabricate de companie sunt legate de moartea a 20 de copii din Uzbekistan. OMS a apelat la autoritățile indiene, pentru informații.

Citeşte şi: Preşedintele CNAS: 40% din banii de asigurări de sănătate, folosiți pentru decontarea medicamentelor

„Ne-am fi așteptat și sperat la un răspuns mult mai rapid din partea autorităților indiene”, a spus o sursă apropiată investigației OMS, conform telegraph.co.uk.

Obținerea de informații despre companiile de producție implicate este vitală, astfel încât să se poată înțelege dacă există sau nu materii prime contaminate sau etichetate greșit, care circulă în lanțurile internaționale de aprovizionare, care ar putea fi folosite de alți producători, fără să vrea.

Citeşte şi: Preşedintele Gambiei ordonă măsuri după moartea a zeci de copii din cauza unor siropuri suspecte

„Acesta este scenariul de coșmar”, a spus sursa. „Dacă nu ajungem la fundul acestui lucru, ar putea apărea din nou mai târziu.”

Decesele din siropul de tuse, care au avut loc în Uzbekistan, Gambia și Indonezia, au devenit cel mai mare scandal de medicamente contaminate, de când siropul de tuse contaminat a ucis 365 de persoane, în Panama, în anul 2006.

Sute de morţi

Cel mai recent dezastru a fost când sute de copii mici – cei mai mulți dintre ei sub cinci ani – au murit de insuficiență renală, după ce au primit siropuri de tuse fără prescripție medicală, prin părinții lor.

În fiecare caz, a fost confirmată sau suspectată contaminarea medicamentelor cu solvenți, numiți dietilen glicol (DEG) sau etilenglicol (EG).

Aceste substanțe chimice pot fi toxice chiar și în cantități mici, provocând inițial dureri abdominale, dureri de cap, vărsături, diaree și leziuni renale acute, care se dovedesc adesea fatale.

Simptomele iniţiale sunt banale

Penny Ward, profesor invitat de medicină farmaceutică la King's College din Londra, a spus că simptomele gastro-intestinale inițiale „pot fi trecute cu vederea sau atribuite altor cauze, în țările în care astfel de probleme sunt adesea observate la copii”.

„De aceea, acești copii sunt prezenti în fazele ulterioare, când a apărut insuficiența renală și [până atunci] poate fi prea târziu”, a adăugat ea.

În Marea Britanie și în alte țări dezvoltate, este rar ca aceşti copii să moară în aceste circumstanțe, nu numai pentru că reglementarea medicamentelor este mai puternică, ci și pentru că sunt disponibile dializa și transplantul.

Dar, în acele națiuni în care astfel de servicii sunt greu accesibile, cum ar fi Gambia sau Uzbekistan, otrăvirea de acest tip poate fi îngrozitoare, culminând în cele din urmă cu o moarte dureroasă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te