Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au

DE Florentina Enache | Actualizat: 19.05.2025 - 21:10
Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au. Cum ajută nutrientul în prevenirea bolii și din ce alimente îl putem lua?

SHARE

Cancerul colorectal este o boală din ce în ce mai răspândită, mai ales la tineri. O mare parte a incidenței în creștere este cauzată de dietele moderne, bazate pe alimente ultraprocesate și pe un aport insuficient de fibre.

Cu toate acestea, puteți adopta câteva strategii sănătoase pentru a reduce riscul de cancer colorectal, printre care și adăugarea unei cantități mai mari de magneziu în dieta dumneavoastră.

Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au

Organismul are nevoie de magneziu pentru a susține sistemul nervos, oasele, sistemul vascular, sistemul muscular și alte funcții.

Citește și: Afecțiunea care duce la cancer de colon la tineri. Nu are simptome, iar numărul cazurilor e mare

O meta-analiză din 2012 publicată în American Journal of Clinical Nutrition a explorat influența posibilă a magneziului asupra dezvoltării tumorilor colorectale. După examinarea rezultatelor mai multor studii, autorii au constatat că creșterea dozelor zilnice de magneziu cu 100 de miligrame a redus riscul de cancer colorectal cu 12%, scrie Health Digest.

Concluzii similare au fost obținute într-un studiu din 2005 care a explorat efectele consumului de magneziu asupra probabilității femeilor de a dezvolta cancer colorectal.

Citește și: Fructul care ține departe cancerul de colon și reduce inflamația. E plin de vitamina A și de fibre

Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Studiul, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), a constatat că, odată cu creșterea consumului de magneziu, riscul de cancer colorectal a scăzut la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani.

Care este explicația?

De ce ar produce magneziul acest tip de rezultat? Un articol din 2022 publicat în Biological Trace Element Research sugerează că magneziul poate inhiba creșterea celulelor canceroase.

Citește și: Fructele care țin departe cancerul de colon. Unul este „vedetă” în România pe timp de vară

Articolul menționa că la animalele cărora li s-a administrat magneziu s-a produs o moarte celulară pronunțată a celulelor tumorale. În experimentele de laborator, celulele canceroase incubate într-o soluție de magneziu au prezentat reacții similare.

Magneziul scade riscul unui cancer foarte răspândit. Mulți tineri îl au - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Deși niciuna dintre aceste observații clinice nu dovedește că magneziul are cu siguranță capacitatea de a reduce riscul de cancer colorectal la o persoană, ele par încurajatoare.

Prin urmare, dacă încercați în mod activ să consumați alimente care vă pot ajuta să preveniți cancerul sau să luați suplimente care pot avea același efect, ar fi logic să încercați opțiuni bogate în magneziu.

Citește și: Cancerul de colon de care suferă Mihai Leu, cel mai răspândit în România. Care sunt semnele bolii?

Alimente bogate în magneziu

Nu trebuie să căutați prea mult pentru a găsi alimente care conțin destul de mult magneziu.

Fasolea, produsele lactate cu conținut redus de grăsimi, nucile și legumele cu frunze verzi se află în fruntea listei. Semințele sunt, de asemenea, o sursă importantă: 30 de grame de semințe de chia furnizează peste 100 de miligrame de magneziu.

Deoarece cantitatea zilnică recomandată de magneziu este de 310-320 miligrame pentru femei și 400-420 miligrame pentru bărbați, puteți atinge rapid obiectivul dorit prin includerea unor alimente bogate în magneziu în mesele și gustările dumneavoastră.

Puteți lua și suplimente de magneziu, dar este recomandat să consultați mai întâi medicul. Magneziul poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv cu unele inhibitori ai pompei de protoni (IPP) și antibiotice. În plus, consumul excesiv de magneziu (deși este un fenomen rar) poate provoca greață, tulburări de echilibru și probleme respiratorii.

Prin urmare, ar fi mai prudent să urmați un regim conservator, pe baza recomandărilor unui medic specialist. Astfel, puteți încerca să reduceți riscul de cancer colorectal fără a crea probleme de sănătate neintenționate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te