Laboratorul din Wuhan, „originea” coronavirusului. SUA au finanțat cercetările din China

DE Adina Mutăr | 17.05.2021 - 20:07
Laboratorul din Wuhan, „originea” coronavirusului, potrivit unor experți americani/Foto: New Europe

Un membru al Comitetului de Informații al Casei Reprezentanților îi cere președintelui Joe Biden și directorului său de informații naționale să declasifice informațiile legate de Institutul de Virologie din Wuhan.

SHARE

Rep. Devin Nunes cere Administrației să efectueze o investigație completă asupra originilor COVID-19 și să declasifice informații despre orice finanțare din SUA pentru laboratorul Wuhan.

Oficialii atât ai Administrației Trump, cât și ai Administrației Biden au declarat că Guvernul chinez a lucrat timp de peste un an pentru a contracara o investigație independentă asupra originilor virusului ce a ucis 3,37 milioane de oameni în întreaga lume, potrivit Universității Johns Hopkins.

Citește și

OMS cere oprirea vânzării animalelor sălbatice vii pe piețe, sursa a 70% din bolile infecțioase

China face presiuni ca OMS să raporteze originea animală a virusului. Care e veriga lipsă a ipotezei

 

Ambele administrații au pus la îndoială maniera în care a fost realizată cercetarea OMS în  China la începutul anului 2021. Deși raportul OMS-China a spus că este cel mai probabil un salt de la animale la oameni, experți din cele două administrații americane cred că virusul a evadat accidental din Institutul de Virologie Wuhan (WIV).

Raport al Comitetului de informații

Nunes, care va publica un raport despre China și COVID-19 săptămâna aceasta și, în scrisori obținute de Washington Examiner, i-a scris lui Biden și șefului său de spionaj, Avril Haines, cerându-le să inițieze „un efort guvernamental pentru a identifica originile virusului și pentru a direcționa agențiile și departamentele federale să examineze toate scenariile plauzibile ca parte a unei astfel de investigații”.

Pe parcursul investigației Comitetului, încă în desfășurare, au fost identificate „dovezi circumstanțiale substanțiale” care susțin teoria conform căreia o evadare din laborator ar fi putut sta la originea pandemiei COVID-19. 

„Există dovezi circumstanțiale care demonstrează că într-adevăr acest virus a venit de la un laborator și, probabil, au existat bani care au provenit de la guvernul SUA prin organizații non-profit care susțineau acest tip de cercetări în China”, a declarat Nunes la Fox News.

Dr. Anthony Fauci a fost convins că Institutele Naționale de Sănătate nu au finanțat cercetarea de la la laboratorul Wuhan, dar a recunoscut că nu are nicio informație despre relația cu laboratorul chinez.

Un finanțator al cercetărilor din China, în echipa OMS

Alianța EcoHealth a primit cel puțin 3,7 milioane de dolari din 2014. Peter Daszak, un membru cheie al echipei comune de cercetare OMS-China și liderul Alianței EcoHealth, a îndreptat cel puțin 600.000 de dolari din finanțarea Institutelor Naționale de Sănătate către laboratorul din Wuhan pentru cercetarea coronavirusului liliecilor.

Acesta a fost și unul dintre criticii Administrația Biden pentru că a fost sceptică față de constatările OMS.

În 2018, oficiali ai Ambasadei SUA din China și-au exprimat îngrijorarea cu privire la biosecuritatea slabă la laboratorul din Wuhan condus de Shi Zhengli, care a lucrat cu EcoHealth Alliance și Daszak.

„Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că fondurile guvernamentale americane - fie ele directe sau indirecte - susțin cercetări științifice periculoase cu dublă utilizare la Institutul de virologie Wuhan. Descoperirile noastre, deși incomplete, sugerează că Statele Unite au susținut o astfel de cercetare în ciuda dovezilor clare ale implicării Armatei Populare de Eliberare la WIV ”, i-a scris Nunes lui Biden.


Secretarului de stat Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că nu este mulțumit de ancheta inițială a echipei OMS-China și că „susține o anchetă în curs de desfășurare asupra originii COVID-19”. 

Cercetări clasificate

O fișă informativă a Departamentului de Stat publicată la jumătatea lunii ianuarie a susținut că cercetătorii din laboratorul din Wuhan „au efectuat experimente care implică RaTG13, coronavirusul liliecilor identificat de WIV în ianuarie 2020 ca fiind cel mai apropiat eșantion de SARS-CoV-2 (96,2% similar)”..

Mai mult, laboratorul „are o înregistrare publicată a efectuării cercetărilor privind adaptarea acestui virus. Fișa informativă a adăugat că laboratorul „s-a angajat în cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale de laborator, pentru armata chineză”.

Nunes i-a cerut lui Haines să furnizeze „toate rapoartele IC și produsele referitoare la originile COVID-19”, precum și „toate informațiile” care stau la baza fișei informative a Departamentului de Stat. Totodată, Nunes a întrebat dacă există „vreo dovadă, circumstanțială sau nu, că boala COVID-19 a apărut în mod natural și a sărit la specia umană de la o gazdă intermediară în toamna anului 2019”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te