O copie a raportului OMS-China, ce urmează a fi publicat marți, obținută de Associated Press, oferă puține date noi despre modul în care virusul a apărut pentru prima dată și lasă multe întrebări fără răspuns, cum era de așteptat, din cauza presiunilor pe care le face Beijingul în sensul ipotezelor dorite de regimul comunist.
Presiunile Chinei în favoarea „lanțului animal-om”
Echipa OMS a propus cercetări suplimentare în fiecare domeniu, cu excepția ipotezei că virusul ar fi putut scăpa din laboratorul din Wuhan.
Mai mult, proiectul de raport califică drept incertă ipoteza apariției virusului pe piața de animale sălbatice din Wuhan.
Raportul este așteptat de specialiștii virologi, deoarece descoperirea originii virusului i-ar putea ajuta să prevină viitoarele pandemii. Însă este un subiect extrem de sensibi pentru China, care a făcut tot ce i-a stat în putință ca să împiedice descoperirea originii noului coronavirus.
Cercetătorul Matthew Kavanagh, de la Universitatea Georgetown, a declarat că raportul nu aduce informații decisive.
„Este clar că Guvernul chinez nu a furnizat toate datele necesare și, până nu vor face acest lucru, concluziile mai ferme vor fi dificile", a spus acesta într-un comunicat.
Citește și
Expert virolog: Virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan. „Animalul intermediar” e omul
OFICIAL 13 tulpini de coronavirus circulau deja în China în decembrie 2019
Anul trecut, o anchetă AP a constatat că Guvernul chinez controlează strict toate cercetările asupra originii noului coronavirus. Acum, a făcut presiuni pentru întârzierea publicării raportului, partea chineză încercând să distrugă concluziile acestuia.
„Avem îngrijorări reale cu privire la metodologia și procesul care a intrat în raportul respectiv, inclusiv faptul că Guvernul de la Beijing pare să fi ajutat la redactarea acestuia”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un interviu pentru CNN.
„SUA au vorbit despre raport. Făcând acest lucru, nu încearcă SUA să exercite presiune politică asupra membrilor grupului de experți al OMS?” a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.
Veriga lipsă din ipoteza lanțului animal-om
Comportamentul Chinei alimentează teoria conform căreia virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan, orașul chinez în care virusul a fost identificat pentru prima dată.
Raportul ce va fi publicat marți a menționat mai multe ipoteze asupra originii virusului, dar a respins această posibilitate.
La acest capitol, raportul spune că „astfel de accidente de laborator sunt rare și laboratoarele din Wuhan care lucrează la coronavirusuri și vaccinuri sunt bine gestionate”.
De asemenea, menționează că nu există nicio evidență a virușilor studiați în laborator care să aibă vreo legătură cu noul coronavirus studiat înainte de decembrie 2019 și că riscul de creștere accidentală a virusului a fost extrem de redus.
Această parte pare a fi scrisă la Beijing.
Raportul se bazează în mare parte pe o vizită a unei echipe OMS de experți internaționali la Wuhan. Misiunea nu a fost niciodată menită să identifice sursa naturală exactă a virusului. De exemplu, peste 40 de ani de studiu nu au reușit încă să identifice speciile exacte de lilieci care sunt rezervorul natural al virusului Ebola.
În proiectul obținut de AP, cercetătorii au enumerat patru scenarii în ordinea probabilității apariției noului coronavirus. Topul listei a fost transmiterea de la lilieci printr-un alt animal, despre care au spus că este foarte probabil. Ei au evaluat răspândirea directă de la lilieci la oameni ca fiind probabilă și au spus că răspândirea la oameni din ambalarea produselor alimentare cu „lanț de frig” - ipoteza dorită de China, ca să spună că virusul e de „import” - este posibilă, dar nu probabilă.
Se știe că liliecii poartă coronavirusuri și, de fapt, ruda cea mai apropiată a virusului care provoacă COVID-19 a fost găsită la lilieci. Cu toate acestea, raportul spune că „distanța evolutivă dintre aceste virusuri de lilieci și (COVID-19) este estimată a fi de câteva decenii, sugerând o verigă lipsă”.
S-a spus că s-au găsit viruși foarte asemănători la pangolini, care sunt un alt tip de mamifer, dar oamenii de știință nu au identificat încă același coronavirus care a infectat oamenii.
Mulți specialiști sunt de părere că „veriga lipsă” poate fi explicată prin faptul că un cercetător din laboratorul din Wuhan s-a infectat manipulând un coronavirus și astfel dispare „animalul intermediar” dintre liliac și om.
Această ipoteză explică de ce virusul este atât de contagios, ușor transmisibil de la om la om.
Trebuie studii suplimentare
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că a primit raportul în weekend și a spus că va fi prezentat oficial marți.
„Toate ipotezele sunt pe masă și propune studii complete și suplimentare din ceea ce am văzut până acum", a spus Tedros la o conferință de presă.
Raportul este neconcludent cu privire la faptul dacă focarul a început în piața din Wuhan în decembrie 2019.
Cercetările publicate anul trecut în revista Lancet au sugerat că piața ar fi putut să servească doar la răspândirea bolii, mai degrabă decât să fie sursa sa originară.