OMS cere oprirea vânzării animalelor sălbatice vii pe piețe, sursa a 70% din bolile infecțioase

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.04.2021 - 22:15
OMS cere interzicerea piețelor de tipul cele din WuhanFoto: The Independent

Organizația Mondială a Sănătății a cerut marți oprirea vânzării animalelor sălbatice vii pe piețele alimentare pentru a preveni apariția unor alte coronavirusuri.

SHARE

Organizația înțelege că piețele tradiționale joacă un rol central în furnizarea de alimente și mijloace de trai pentru populațiile mari, însă interzicerea vânzării animalelor sălbatice vii ar putea proteja sănătatea oamenilor, ceea ce este mai important.

Apelul a venit în urma unor ședințe împreună cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Animalele sălbatice, surse de coronavirusuri

Cele trei agenții au declarat că animalele sălbatice sunt sursa celor mai emergente boli infecțioase la om și au recomandat măsuri pentru reducerea potențialelor riscuri.

Citește și

OMS: Pandemia Covid-19 se află într-un „punct critic”

14 țări contestă raportul OMS despre originea SARSCoV2 întocmit după vizita în China

 

„Covid-19 a adus din nou în atenție aceste amenințări, având în vedere amploarea consecințelor acestei boli”, a declarat purtătorului de cuvânt al  OMS, Fadela Chaib.

Agențiile au reamintit că primele cazuri cunoscute de Covid-19 au avut legătură cu piața alimentară tradițională din orașul chinez Wuhan, mulți dintre pacienții inițiali fiind proprietari de standuri, angajați ai pieței sau cliență obișnuiți ai piaței.

Totodată, au reamintit că „este probabil ca SARS-CoV-2 să provină de la animale sălbatice, deși nu se știe cum a făcut saltul între specii”.

70% din bolile emergente

„OMS, OIE și UNEP solicită tuturor autorităților naționale competente să suspende comerțul cu animale sălbatice capturate vii din specii de mamifere pentru hrană sau reproducere și să închidă secțiuni ale piețelor alimentare care vând animale sălbatice vii capturate din specii de mamifere ca măsură de urgență, cu excepția cazului în care sunt demonstrabile reglementări eficiente și există o evaluare adecvată a riscurilor", se arată în comunicatul celor trei agenții internaționale.

„Animalele, în special animalele sălbatice, sunt sursa a peste 70% din toate bolile infecțioase emergente la om, dintre care multe sunt cauzate de viruși noi. Mamiferele sălbatice, în special, prezintă un risc pentru apariția unor noi boli", se arată în raportul care conține recomandări „pentru a reduce riscul de transmitere a Covid-19 și a altor zoonoze pe piețele alimentare tradiționale”.

Agențiile au solicitat îmbunătățirea standardelor de igienă pe piețele tradiționale de alimente, pentru a reduce riscul de transmitere a bolilor de la animale și între oameni.

Acestea au solicitat reglementări mai stricte pentru a controla agricultura și vânzarea animalelor sălbatice destinate pieșelor pentru consum uman.

Inspectorii alimentari și veterinari ar trebui să fie instruiți în aplicarea noilor reglementări, fiind solicitate sisteme mai puternice de supraveghere a virusurilor animale și campanii de informare privind siguranța alimentelor pentru comercianții și consumatorii de pe piață.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te