La ce vârstă devenim bătrâni? Totul depinde de persoana pe care o întrebi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.04.2024 - 11:13
La ce vârstă devenim bătrâni Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Vârsta la care oamenii sunt considerați cu adevărat bătrâni este un subiect intensi discutat la nivel mondial. Din acest motiv, experții au făcut un studiu pentru a afla cum percep oamenii bătrânețea.

SHARE
De fiecare dată când vorbim despre bătrânețe, oamenii percep diferit această stare. Unii cred că bătrânețea începe mai devreme, alții mai târziu. Totul depinde de persoana pe care o întrebi. 
 
Un studiu arată cum se raportează oamenii la vârsta senectuții. Psihologii au descoperit că pe măsură ce o persoană îmbătrânește, începutul bătrâneții este perceput puțin mai târziu

Când devenim bătrâni cu adevărat

Conform unei cercetări publicată în revista de specialitate Psychology and Aging, în medie, femeile definesc începutul bătrâneții la o vârstă mai înaintată decât bărbații.

 „Femeile consideră că începutul bătrâneții este, în medie, cu aproximativ doi ani și jumătate mai târziu„, a declarat autorul studiului, Markus Wettstein de la Universitatea Humboldt din Berlin, pentru agenția de știri dpa.

Citește și: Care pensionari primesc o creștere de pensie de 7% în iulie? Ce condiții trebuie îndeplinite?

Acest lucru poate fi legat de faptul că femeile, în medie, trăiesc mai mult. O altă explicație ar fi că femeile sunt mai stigmatizate la bătrânețe decât bărbații, astfel că începutul bătrâneții este perceput mai târziu pentru a se distanța de această imagine negativă.

Studiul realizat de către cercetători de la Universitatea Humboldt, Universitatea Stanford, Universitatea Luxemburg și Universitatea Greifswald se bazează pe datele din German Aging Survey (Studiul German al Îmbătrânirii), o anchetă reprezentativă la nivel național a persoanelor cu vârsta de 40 de ani și peste.

Cercetătorii au analizat datele a aproximativ 14.000 de persoane născute între 1911 și 1974. Întrebarea centrală a fost: La ce vârstă considerați că cineva devine bătrân? 

De asemenea, Wettstein și echipa sa au descoperit că percepția asupra bătrâneții pentru adulți începe mai târziu astăzi decât pentru persoanele născute în deceniile anterioare.

Astfel, unui individ de 65 de ani născut în 1955 i se părea că bătrânețea începe, în medie, la vârsta de 75 de ani. În schimb, pentru o persoană de 65 de ani născută în 1911, conform modelului cercetătorilor, bătrânețea începea, în medie, la vârsta de 71 de ani.

Citește și: Legea pensiilor: Femeile vor munci cu 3 ani în plus. Când se va întâmpla și ce „reducere” pot obține

De ce diferă percepția privind vârsta bătrâneții

Potrivit Institutului Federal de Statistică, în perioada 1901-1910, bărbații de 65 de ani aveau, în medie, 10,4 ani speranța de viață, iar femeile, aproximativ 11 ani.

 În 1960-1962, în Germania de Vest, bărbații de aceeași vârstă aveau deja în medie 12,4 ani, iar femeile, 14,6 ani suplimentari. În perioada 2019-2021, bărbații aveau în medie 17,8 ani speranța de viață, iar femeile, aproximativ 21 de ani.

În ultimul timp, creșterea speranței de viață a încetinit. Prin urmare, conform declarațiilor lui Wettstein, și tendința de a percepe începutul bătrâneții mai târziu s-a încetinit.

O altă explicație pentru această evoluție este că vârsta pensionării este în mod tradițional asociată cu bătrânețea, iar vârsta de pensionare a crescut de-a lungul anilor.

De asemenea, persoanele în vârstă sunt în medie mai sănătoase și mai active astăzi decât în trecut, astfel că par mai tinere pentru mai mult timp, scrie ziarulromanesc.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te