Schimbarea vine după ce în aprilie Agenţia Europeană a Medicamentului a descoperit că există o legătură între vaccin şi cheagurile de sânge apărute în cazuri rare, însă a subliniat că beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile.
În urma unei cercetări în Marea Britanie, s-a descoperit că probabilitatea apariţiei cheagurilor de sânge este de de 1 la 250.000 de persoane sau 0,0004 la sută, potrivit The Guardian.
„Situaţia epidemiologică schimbată a dus la reevaluarea ratei riscuri-beneficii pentru grupele de vârstă în cazul cărora există un risc mai mic să dezvolte forme severe de covid-19”, a anunţat Comitetul Tehnic şi Ştiinţific al Guvernului italian.
Ministerul italian al Sănătăţii a anunţat că vaccinul AstraZeneca le va fi administrat „doar persoanelor care au cel puţin 60 de ani”.
Citește și
Marcel Ciolacu crede că pariul lui Florin Cîţu cu vaccinarea s-a terminat
Campania de vaccinare anti-COVID: 41.228 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Rapelul pentru cei care au primit prima doză cu AstraZeneca se va face cu un vaccin pe bază de mRNA, Pfizer sau Moderna.
Italia a blocat administrarea vaccinului AstraZeneca în martie, din cauza temerilor cu privire la riscuri, însă după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde, vaccinul a fost aprobat pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
În Italia, rata infectărilor cu coronavirus a scăzut în ultima perioadă, iar de săptămâna viitoare restricţiile vor fi ridicare în mai multe regiuni.