Infodemia, pericolul mortal al răspândirii informațiilor false depre Covid-19

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.10.2020 - 19:11
sursă wordpress

„Infodemia” derivă, potrivit Universității Oxford, din cuvintele „informație” și „epidemie” și este definită ca „o cantitate excesivă de informații greșite care circulă rapid”, ceea ce îngreunează procesul de soluționare a unei situații de criză.

SHARE


Încă din 2003, din timpul pandemiei SARS, politologul David J. Rothkopf a avertizat într-un articol pentru Washington Post despre pericolul unui „infodemii” când este vorba de sănătatea oamenilor.

Rothkopf a descris infodemia în cazurile de epidemii/pandemii ca un amestec de „câteva fapte, speculații și zvonuri amplificate de teamă și transmise rapid la nivel mondial prin tehnologiile informaționale moderne”.

În ciuda faptului că întreaga lume este dată peste cap de pandemia Covid-19, cu peste un milion de decese și peste 43 de milioane de cazuri, există un procent semnificativ de oameni care cred că există „ceva” în spatele tuturor acestor lucruri, „ceva” de care se tem mai tare decât de SARSCoV2.

Unele curente îl învinovățesc pe fostul CEO Microsoft, Bill Gates, pentru răspândirea coronavirusului. Aceștia susțin că Gates vrea să profite de vaccin și să introducă prin acesta, în corpul uman, un fel de microcip satanic.

Alte curente susțin că îmbolnăvirile sunt cauzate de rețelele de telefonie 5G sau că este o armă biologică inventată de China.

Aceste teorii ale conspirațiilor nu se susțin prin nimic, de aceea au stârnit interesul psihologilor, care au ajuns la concluzia că cei ce neagă această pandemie refuză realitatea de frică, preferând să inventeze alți factori împotriva cărora se simt apți să lupte.

Ar fi, conform experților, un tip de reacție atunci când inamicul este invizibil.

„Unii oameni care cred în aceste teorii intră în categoria firilor susceptibile, cu o creștere bolnăvicioasă a sensibilității psihice sau care au o tendință paranoică. Alții nu sunt siguri pe informațiile publice, nu au educația la nivelul înțelegerii bolii. Și toți aceștia pot fi înregimentați de cei ce lansează conspirațiile pentru beneficiul propriu, material sau politic”, este de părere psihologul și psihoterapeutul clinic Thomas Maliaroudakis.

„Acești indivizi prezintă un risc pentru societate, în special în timpul unei pandemii, deoarece nu sunt dispuși să urmeze măsurile sugerate de experți și, prin urmare, își riscă atât propria viață, cât și pe cea a oamenilor care îi urmează”, a precizat acesta.


„Teoriile și miturile conspirației au avut întotdeauna o anumită atracție pentru o mulțime de oameni de-a lungul istoriei”, a declarat Yulie Foka-Kavalieraki, cercetător la Departamentul de Istorie și Filosofie a Științei de la Universitatea din Atena.

„Cu toate acestea, teoriile conspirației legate de pandemia de astăzi sunt diferite. Se răspândesc exponențial mai rapid prin intermediul internetului și al rețelelor sociale și pot fi literalmente dăunătoare, deoarece credința în acestea tinde să fie asociată cu rezistența la respectarea recomandărilor autorităților de sănătate publică, contribuind astfel activ la răspândirea virusului”, a subliniat Foka-Kavalieraki.


Teoriile conspirației oferă cu generozitate explicații simpliste și foarte ușor de înghițit - deși false - ale situațiilor și evenimentelor complicate, sunt de părere experții în psihologie. Și sunt cu atât mai periculoase cu cât dau naștere unor mișcări ce subminează starea de sănătate publică, ca mișcările antivaccinare și antimască, iar rezultatul acestora se numără în decese ce ar fi putut fi prevenite.

 

COVID-19 și-așa este o provocare pentru sănătatea publică, iar experții avertizează că importanța măsurilor precum utilizarea măștilor, distanțarea socială și ulterior vaccinările sunt esențiale pentru a controla pandemia.

Pentru a se înlătura riscurile infodemiilor, guvernele trebuie să organizeze campanii susținute, pe înțelesul tuturor, despre problemele pe care le ridică acest nou coronavirus, să aibă politici transparente, să informeze continuu populația și să răspundă la toate suspiciunile oamenilor, eliminând astfel frica, incertitudinea și sentimentul că pierd anumite libertăți - elemente de bază pe care se „lipesc” teoriile conspirației.


De asemenea, cei care răspândesc informațiile false despre pandemie trebuie sancționați, deoarece pun în pericol sănătatea oamenilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te