Probioticele din iaurt ajută la echilibrarea microbiomului intestinal și la reducerea inflamației, factori cheie în dezvoltarea cancerului de colon.
Sunt necesare mai multe cercetări, dar experții spun că este sigur să adăugați iaurt cu un conținut minim de zahăr adăugat în dieta dumneavoastră.
Citește și: Fructele pline de antoxidanți care curăță colonul și cresc în copaci. Îți fac limba neagră
Alimentul ce reduce riscul de cancer la colon. Îl iei din supermarket cu 3 lei. Se consumă cu fructe
Un nou studiu sugerează că consumul regulat de iaurt ar putea reduce riscul unui tip specific de cancer de colon.1
Cercetarea, publicată în revista Gut Microbes, a descoperit că persoanele care consumau în mod regulat două sau mai multe porții de iaurt pe săptămână aveau rate mai mici de cancer colorectal proximal care conține o bacterie numită Bifidobacterium., arată health.com
„Iaurtul este o sursă de probiotice care pot influența direct microbiomul intestinal”, a declarat pentru Health Peyton Berookim, MD, de la Divizia de Gastroenterologie a Centrului Medical Cedars-Sinai, care nu a participat la studiu. „Consumul regulat de iaurt ar putea crește populația de bacterii benefice” din intestin.
Cancerul colorectal proximal apare în partea dreaptă a colonului. Este mai mortal decât cancerul de colon distal, care apare în partea stângă.
Tipul pozitiv pentru Bifidobacterium este destul de comun, reprezentând aproximativ o treime din cazurile de cancer colorectal, a declarat pentru Health autorul studiului, Shuji Ogino, MD, PhD, profesor la Departamentul de Epidemiologie al Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard.
Măsurarea legăturii dintre iaurt și riscul de cancer de colon
Deși bacteriile din iaurt au fost identificate de mult timp ca fiind benefice pentru sănătate, cercetătorii au afirmat că studiile anterioare au pus sub semnul întrebării impactul acestora asupra cancerului de colon. Cercetarea lor a avut ca scop clarificarea acestei legături alimentare prin evaluarea datelor pe termen lung colectate de la un grup vast de participanți.
Oamenii de știință au pornit de la informații provenite din două studii de lungă durată: Nurses’ Health Study (NHS) și Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Începând cu anii 1970 și 1980, aceste studii au urmărit obiceiurile alimentare ale peste 150.000 de persoane, inclusiv consumul de zahăr, alcool, fibre și calorii totale, precum și consumul general de iaurt (fără detalii precum procentul de grăsimi, nivelul de zahăr adăugat sau aromele).
În cadrul cercetării, oamenii de știință au colectat probe de țesut pentru a identifica participanții care au dezvoltat cancer colorectal. În final, autorii noului studiu au utilizat date de la peste 132.000 de participanți.
Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri
Analizând această cantitate mare de informații, cercetătorii au descoperit că, dintre persoanele care au dezvoltat cancer colorectal, 31% dintre cazuri erau Bifidobacterium-pozitive, în timp ce 69% erau Bifidobacterium-negative.1
Apoi, au utilizat rapoarte de risc ajustate multivariabile (o măsură statistică de evaluare a riscului) pentru a analiza o posibilă legătură între consumul de iaurt și aceste tipuri de cancer. Deși consumul regulat de iaurt, de două porții pe săptămână sau mai mult, nu a fost asociat cu un risc mai mic de cancer colorectal în general, acesta a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de tipul pozitiv la Bifidobacterium.
Iaurt reduce riscul de cancer la colon. Îl iei din supermarket cu 3 lei. Se consumă cu fructe - Foto: Freepik
Ar trebui să începeți să consumați mai mult iaurt?
Deși studiul este promițător, știința privind legătura dintre consumul de iaurt și riscul de cancer colorectal este departe de a fi stabilită. Cercetarea se află în stadii incipiente, iar studiul actual are câteva limitări notabile.
În primul rând, este greu de spus dacă studiul a identificat o cauzalitate sau doar o asociere, a declarat pentru Health autoarea studiului, Satoko Ugai, PhD, cercetătoare postdoctorală la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Studiul s-a bazat, de asemenea, pe obiceiurile alimentare declarate de participanți, ceea ce crește probabilitatea apariției erorilor.
În plus, studiile NHS și HPFS care au furnizat date cercetătorilor au urmărit doar profesioniști din domeniul sănătății, majoritatea fiind de rasă albă, ceea ce pune sub semnul întrebării aplicabilitatea concluziilor noului studiu la populația generală.
Cu toate acestea, un număr tot mai mare de studii indică faptul că culturile vii și active din iaurt și alte alimente fermentate, multe dintre acestea conținând probiotice, pot influența pozitiv intestinul.2
„Consumul regulat de iaurt poate contribui la un microbiom intestinal echilibrat”, a spus Berookim. „Un microbiom echilibrat ar putea reduce inflamația sau disbioza, care sunt cunoscute pentru rolul lor în dezvoltarea cancerului de colon.”
„Acesta ar putea fi un motiv pozitiv pentru a include în dieta dvs. alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, ca parte a unui stil de viață sănătos”, a adăugat Berookim.
Rețineți însă că consumul de iaurt – și dieta în general – este doar unul dintre factorii posibili în prevenirea cancerului de colon. Genetica, exercițiile fizice, consumul de alcool, greutatea, mediul și alte influențe pot avea un impact asupra riscului.
Dacă decideți totuși să creșteți consumul de iaurt, experții sunt de acord asupra unui lucru: este mai bine să optați pentru sortimente cu un conținut minim de zahăr adăugat.
„Multe iaurturi aromatizate conțin zaharuri adăugate, care pot anula beneficiile probioticelor și ale altor nutrienți pentru sănătate”, a spus Berookim. „Excesul de zahăr poate contribui la creșterea în greutate, la creșterea inflamației și la un risc mai mare de afecțiuni metabolice, toate acestea fiind legate de un risc crescut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon.”