Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri

DE Florentina Enache | Actualizat: 07.06.2025 - 07:29
Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri? Pielea poate îmbătrâni în ritm accelerat, cu o alimentație inadecvată.

SHARE

Îmbătrânirea pielii este un proces natural, dar multe persoane nu realizează că obiceiurile zilnice pot accelera acest proces.

Deși genetica joacă un rol important, dieta poate avea un impact major asupra vitezei cu care pielea prezintă semne de îmbătrânire.

Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri

De la riduri fine și până la tenul tern și lăsat, efectele pot apărea mai repede decât crezi. Vestea bună? Schimbarea unor obiceiuri alimentare zilnice poate contribui în mare măsură la menținerea unei pieli mai sănătoase și mai tinere pentru mai mult timp.

Citește și: Dulciurile pline de colagen și vitamina C care te întineresc. Le faci acasă cu 4 ingrediente

Nutriționista Sakshi Lalwani a împărtășit recent cele cinci obiceiuri alimentare comune ale majorității oamenilor care pot îmbătrâni pielea mai repede.

Greșeli în dietă care duc la pierderea de colagen. Ce să mănânci pentru un ten fără riduri - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Potrivit ei, consumul insuficient de alimente bogate în colagen, excesul de zahăr și lipsa antioxidanților sunt cele mai grave greșeli, scrie SheFinds.

Consumul insuficient de alimente care stimulează colagenul

După vârsta de 25 de ani, producția naturală de colagen a organismului începe să scadă cu aproximativ 1% pe an.

Colagenul este proteina responsabilă de menținerea pielii ferme, netede și elastice. Când nivelul de colagen scade, liniile fine, ridurile și lăsarea pielii devin mai vizibile.

Citește și: Fructul din grădină care e plin de vitamina C și produce colagen! Îl mănânci vara cu gingiile

Lalwani spune: „Pe măsură ce producția de colagen încetinește, pielea își pierde fermitatea și elasticitatea”.

Unele alimente care stimulează colagenul pe care le recomandă sunt supa de oase, puiul, peștele, citricele și alimentele bogate în vitamina C.

Hidratarea fără electroliți

Când consumi cantități mari de apă care nu e minerală, fără a reface electroliții (cum ar fi sodiu, potasiu și magneziu), organismul tău poate avea dificultăți în a menține hidratarea la nivel celular.

„Apa singură nu este suficientă! Fără electroliți, pielea nu poate reține apa, ceea ce duce la uscăciune și lăsarea pielii”, spune ea.

Citește și: Remediul de aur care nu costă nimic. Se face acasă, e plin de colagen, magneziu, calciu, aminoacizi

Ea recomandă alimente precum castraveți, pepene verde, apă de cocos și legume cu frunze verzi, care „ajută la hidratarea și menținerea pielii fermă prin echilibrarea fluidelor din celule”.

Lipsa alimentelor bogate în acid elagic

Acidul elagic este un polifenol natural care se găsește în alimente precum rodii, fructe de pădure și nuci.

Unul dintre beneficiile sale mai puțin cunoscute? Ajută la îmbunătățirea producției naturale de melatonină a organismului. Deși melatonina este cunoscută mai ales pentru rolul său în somn, este și un antioxidant puternic care joacă un rol important în repararea și protecția pielii.

„Melatonina reglează pigmentarea și tonusul pielii. Lipsa melatoninei poate duce la un ten neuniform și tern”, spune Lalwani.

În acest caz, ea recomandă consumul de cireșe, struguri și nuci pentru „o piele mai sănătoasă”.

Renunțarea la antioxidanți

Antioxidanții, precum vitaminele C și E, seleniul, beta-carotenul și polifenolii, sunt prima linie de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi.

Aceste molecule instabile sunt produse de factori precum expunerea la raze UV, poluarea, stresul și chiar metabolism

Când nu sunt controlați, radicalii liberi deteriorează celulele pielii, distrug colagenul și declanșează inflamații, toate acestea accelerând semnele îmbătrânirii.

Lalwani avertizează că omiterea acestora poate „crește stresul oxidativ, provocând apariția ridurilor și a liniilor fine”.

Încercați să consumați fructe de pădure, legume cu frunze verzi și migdale, deoarece sunt bogate în antioxidanți.

Excesul de zahăr

Când consumați prea mult zahăr, acesta declanșează un proces numit glicare. Acesta are loc atunci când moleculele de zahăr se leagă de proteine precum colagenul și elastina, proteine care mențin pielea fermă, netedă și tânără.

Odată glicat, acesta poate duce la apariția prematură a ridurilor și la pierderea elasticității.

„Zahărul descompune colagenul, ducând la lăsarea pielii și la apariția ridurilor”, notează ea. Dacă aveți poftă de dulciuri, optați în schimb pentru fructe proaspete, curmale, ovăz și miere.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te