EXCLUSIV ANM nu a identificat probleme la distribuitorii de Euthyrox. Enigma persistă

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 24.08.2020 - 09:33
Foto: vestibune.ro

Agenția Națională a Medicamentului a ajuns la concluzia că, în momentul de față, nu există probleme deosebite la furnizori și pe lanțurile de distribuție ale medicamentului Euthyrox. Cu toate acestea, în continuare el nu se găsește în cantități suficiente în farmacii.

SHARE

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a finalizat recent o serie de verificări la nivelul distribuitorilor angro ai medicamentului Euthyrox. La solicitarea Newsweek România, ANMDMR ne-a transmis rezultatele acestor verificări. Răspunsurile primite sunt, pe alocuri, evazive și nu sunt în măsură să lămurească de ce există, în prezent, o criză Euthyrox în România. Mai exact, unde există sincope: la producător, la distribuitori sau în farmacii?

Agenția ne-a informat că, din luna martie și până în prezent, monitorizează săptămânal rulajele derulate pentru Euthyrox compromate, efectuate de către producătorul Merck România SRL, cât și de către partenerii săi care distribuie angro, precum și evoluția zilnică a stocurilor pentru DCI Levothyroxinum (substanța activă din Euthyrox), prin interogarea Sistemului Electronic de Raportare a medicamentelor (SER).

În baza acestei monitorizări s-a constatat că „întreaga cantitate de Euthyrox comprimate livrate de Merck România către cei șapte distribuitori angro parteneri este în continuare livrată pe lanțul de distribuție către farmacii (cu preponderență).”

Asta înseamnă, potrivit ANMDMR, că Merck și distribuitorii săi nu păstrează în depozite acest medicament pentru a-l exporta, așa cum au fost acuzați pe scena publică din România. Autoritățile insistă că, „în perioada martie- iulie 2020, nu a existat situație de suprastoc de Euthyrox comprimate la distribuitorii Merck”. „Rulajul este într-o continuă dinamică”, precizează autoritățile

Agenția Națională a Medicamentului ține însă să precizeze că livrările sunt făcute „conform comenzilor primite de la clienți și a cantităților disponibile la momentul primirii comenzii”. Nu este foarte limpede din acest răspuns dacă problema este la farmacii, care nu comandă o cantitate care să răspundă cererii clienților, sau la distribuitori, care nu asigură stocuri suficiente, adaptate la nivelul cererii.

ANMDMR subliniază că în România este disponibil și medicamentul Accuthyrox 50mg/5 ml, soluție orală, care a fost pus pe piață pentru prima dată în România în iulie 2019, iar „producătorul a mărit considerabil cantitatea pusă pe piață în perioada martie- iunie 2020.”

Cu toate acestea, Agenția admite că el a fost adus în țara noastră într-o cantitate insuficientă  acoperirii nevoilor pacienților la nivel național.

Pentru a încerca să rezolve criza, ANMDMR a propus Ministerului Sănătății modificarea legislației „în sensul includerii, ca o soluție temporară de maximum 4 luni, a posibilității de a emite o autorizație pentru furnizare medicamente nevoi speciale. Propunerile de modificare a legislației sunt în prezent în proces de transparență decizională.

Euthyrox, medicament vital pentru 500.000 de pacienți români cu afecțiuni tiroidiene, se găsește în continuare foarte greu în farmaciile din România, la șapte luni de la izbucnirea crizei.

Citește și:

Scandalul Euthyrox: apel disperat al pacienților cu afecțiuni tiroidiene

La sfârșitul lunii iulie, Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a declarat că "trăim o criză fără de sfârșit”, România fiind „singura țară din Europa care are probleme cu acest medicament."

„Aștept cu nerăbdare concluziile anchetelor inițiate de către Ministerul Sănătății. Oamenii sunt disperați și ne recomandă să facem plângere la DNA. Au trecut 7 luni și tot nu avem o rezolvare în criza Euthyrox", a spus Lăpădatu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te