Copiii cu vârste între 12 și 18 ani se pot vaccina cu doza booster la 6 luni după ce au primit cea de-a doua doză a vaccinului împotriva coronavirus.
Citește și: 20.000 lei/lună încasează sindicalistul Hăncescu. El se plânge că profesorii nu cotizează destul
A început administrarea dozei booster la copii. 400.000 sunt eligibili, însoțiți de părinți
Pe 1 iunie, oficialitățile anunțau: „Copiii cu vârsta de 12 ani și peste se pot vaccina de mâine împotriva COVID-19. Platforma de programare a fost optimizată și permite programarea copiilor cu vârsta de 12 ani și peste prin contul părinților.
Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal”.
Citește și: Dosarul Colectiv, la un pas de finalizare. Ce pedepse riscă Piedone și ceilalți inculpați
Pentru că a trecut jumătate de an de la începutul vaccinării, categoria de vârstă 12-18 ani a început să primească doza booster. La 1 decembrie s-au împlinit 6 luni de administrarea primei doze pentru cei dintâi copii. A doua doză se face la 3 săptămâni. Astfel, de mai bine de o săptămână unii copii sunt eligibili pentru doza booster. Informația a fost confirmată pentru Newsweek România de surse din Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).
Potrivit datelor oficiale obținute de Newsweek România, aproximativ 400 de mii de copii sunt sau vor fi eligibili să primească doza booster. În acest moment, 124.612 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani sunt vaccinați cu doza completă, iar un număr de 306.008 de copii între 12 și 19 ani sunt vaccinați cu doza completă.
Protecție ridicată cu doza booster
„Modalitățile de programare sunt acelasi, inclusiv cu prezentarea directă în centrul de vaccinare, însoțiți de un adult. Chestionarele de triaj pentru copii se pot descărca și de pe platforma RoVaccinare”, a explicat CNCAV, pentru Newsweek România.
BBC News, care citează un studiu al oficialilor britanici, arată că două doze de vaccin AstraZeneca, Pfizer sau Moderna oferă o protecție mai scăzută împotriva infectării cu Omicron. Doza booster este eficientă, protecția împotriva spitalizării urcând la 88%.
Vaccinarea la grupa 5 - 11 ani, posibil din ianuarie
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat, în luna noiembrie, administrarea vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Măsura vine pe fondul întâlnirii extraordinare din Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al EMA din 25 noiembrie, în urma căreia a fost extinsă indicația de administrare a vaccinului Comirnaty la copiii cu vârste între 5 și 11 ani.
Astfel, în urma finalizării evaluării datelor științifice, a fost emisă recomandarea potrivit căreia raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.
Vaccinarea la această categorie de vârstă nu a început în România, dar acest aspect se va schimba curând.
La categoria de vârstă 5 - 11 ani este posibil ca vaccinarea să înceapă luna asta, dar nu este, deocamdată, nimic sigur. Au început să se facă sesiuni de informare prin medicii de familie, medicii pediatri. Au avut loc dezbateri publice, una a fost chiar în datade 27 decembrie, au arătat surse din CNCAV, pentru Newsweek România.