joi 25 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Este neplăcut la consum, dar antidotul împotriva virușilor și bacteriilor. Ce aliment trebuie consumat des?

Data publicării: 25.12.2025 • 15:05
Condimente Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Condimente Foto: Freepik (imagine cu rol ilustrativ)
Usturoi Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Usturoi Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)

Îl considerăm mai ales un condiment, dar își are locul și ca plantă medicinală. Aproape sigur îl ai în cămară, însă s-ar putea să nu-l folosești suficient de des.

Dacă există un ingredient fără de care este greu să ne imaginăm bucătăria maghiară, acesta este usturoiul. Mirosul său este puternic, iar pentru mulți oameni poate fi destul de respingător, totuși se găsește în fiecare gospodărie de secole.

Cercetările moderne confirmă din ce în ce mai mult ceea ce medicina populară știe de mult: usturoiul nu este doar un aliment, ci un susținător eficient al sănătății noastre.

Este neplăcut la consum, dar antidotul împotriva virușilor și bacteriilor. Ce aliment trebuie consumat des?

Principalul ingredient activ din usturoi este alicina, care se eliberează atunci când cățelul este zdrobit sau tocat. Această substanță este responsabilă pentru mirosul și gustul înțepător, precum și pentru proprietățile sale antibacteriene.

Citește și Toamna se pune varza murată la borcan. Rețeta tradițională și sfaturi ca să iasă acră și gustoasă

Efectul său a fost confirmat de mai multe studii – în special atunci când este utilizat crud sau sub formă de extract – însă efectul direct împotriva virusurilor, cum ar fi agenții patogeni care cauzează gripa sau răceala comună, nu a fost dovedit.

Usturoi Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Usturoi Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)

Unele studii clinice nu au găsit nicio diferență semnificativă în incidența răcelilor de iarnă între persoanele care au consumat în mod regulat usturoi și cele care nu l-au consumat. Cu toate acestea, în condiții de laborator, s-a demonstrat că alicina inhibă anumite bacterii, precum Streptococcus mutans, care provoacă carii dentare.

Usturoiul poate fi, de asemenea, un stimulator natural al imunității. Cercetările sugerează că anumite forme de usturoi consumate în mod regulat, cum ar fi extractul de usturoi învechit, pot stimula sistemul imunitar.

Citeșe și Este adevărat că alcoolul te îmbătrânește mai repede? Cum îți afectează pielea, somnul și creierul?

Celulele de apărare ale organismului devin mai active sub influența sa, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației și la o recuperare mai rapidă. Deși rezultatele nu sunt întotdeauna clare, știința susține din ce în ce mai mult rolul usturoiului în stimularea sistemului imunitar.

Susținerea sănătății inimii și a digestiei

Mai multe studii au arătat că un consum regulat de usturoi poate reduce nivelurile ridicate de colesterol – în special colesterolul LDL „rău” – și poate reduce semnificativ nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor, crescând în același timp ușor nivelul HDL.

În plus, alte cercetări sugerează că suplimentele de usturoi – în special extractul de usturoi maturat – pot ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, susținând astfel sănătatea inimii și a sistemului vascular.

De asemenea, usturoiul poate avea un efect pozitiv asupra florei intestinale, deoarece acționează ca prebiotic, stimulând creșterea bacteriilor intestinale benefice, ceea ce întărește sistemul imunitar și îmbunătățește digestia.

Cum ar trebui consumat?

Ingredientele active ale usturoiului sunt cele mai eficiente atunci când sunt consumate crude. Este recomandat să zdrobiți cățeii și să îi lăsați câteva minute pentru a elibera complet alicina.

Apoi îi puteți adăuga în salate, sosuri sau chiar întinde pe pâine prăjită. Unele substanțe active se descompun în timpul gătirii, astfel încât pentru a beneficia de proprietățile sale, este indicat să-l consumați crud sau să-l gătiți ușor.

Deși usturoiul este în general sigur, există situații în care trebuie utilizat cu prudență. Persoanele care iau anticoagulante nu ar trebui să consume cantități mari, deoarece poate crește riscul de sângerare. De asemenea, cei cu probleme stomacale pot considera usturoiul crud iritant.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră