Doi cercetători români, implicați într-un studiu internațional despre diabet

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.11.2021 - 14:03
prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică din România

Doi medici români au făcut parte dintr-o echipă internațională de 15 experți care a elaborat noi recomandări privind screening-ul, diagnosticul și managementul clinic al pacienților cu polineuropatie diabetică.

SHARE

Doi medici români – prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică din România, și Ovidiu Alin Știrban, care lucrează în prezent în Germania – au făcut parte dintr-o echipă internațională de 15 experți care a elaborat noi recomandări privind screening-ul, diagnosticul și managementul clinic al pacienților cu polineuropatie diabetică.

Noile recomandări au fost acceptate spre publicare în “Diabetes Research and Clinical Practice”, publicația oficială a Federației Internaționale de Diabet.

Printre autorii studiului se numără prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică din România, și medicul de origine română Ovidiu Alin Știrban, de la Asklepios Klinik Birkenwerder din Germania.

Echipa internațională de experți din mai multe țări (Germania, Marea Britanie, Rusia, România, Italia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Slovacia, Vietnam, Bulgaria, Ungaria și SUA) a elaborat un set de recomandări privind screening-ul, diagnosticul și tratamentul DSPN în practica clinică, bazate pe consens științific și folosind procesul Delphi.

“Cu mândrie și responsabilitate am reprezentat România în acest grup, în speranța de a putea reda ulterior, direct, cât mai mult din experiența acumulată în acest proiect colegilor mei din țară care îngrijesc persoanele cu neuropatie diabetică”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică, în cadrul emisiunii 360MEDICAL dedicate acestui subiect.

Polineuropatie diabetică senzitivo-motorie (DSPN) afectează circa o treime dintre pacienții cu diabet, care înregistrează o rată ridicată de morbiditate, riscuri mai mari de deces, o calitate a vieții mai scăzută și costuri mai ridicate de îngrijire medicală, mai ales din cauza durerilor neuropate și a ulcerațiilor la picioare.

Forma DSPN asociată cu dureri apare la 13-26% dintre pacienții cu diabet, în timp ce până la 50% dintre pacienții cu DSPN au forme asimptomatice ale afecțiunii, astfel că un număr mare de pacienți nu sunt diagnosticați și tratați corespunzător. (Mai multe detalii în 360Medical)

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.