Doctor plecat în Germania: Medicii români pot avansa mai ușor în Occident

DE Newsweek România | 22.04.2019 - 12:24
Horațiu Coman

Ce spune un medic român plecat în Germania despre hibele sistemului medical românesc: Medicii români pot avansa mai ușor în Occident pentru că acolo meritocrația este cea care triază, spre deosebire de România

SHARE

Medicul român Horațiu Coman, care profesează de mulți ani la Spitalul Martin Luther din Bochum, a explicat, într-un interviu acordat 360medical.ro, care sunt principalele diferențe între sistemul medical românesc și cel din statele occidentale.

Dr. Horațiu Coman consideră că, spre deosebire de România, sistemul medical din statele vestice le oferă medicilor români posibilități mult mai mari de a avansa profesional și ierarhic, deoarece sistemul medical occidental este bazat pe meritocrație.

Medicul a mai explicat că sistemul medical occidental este bazat pe competiție, atât între spitale, cât și între casele de asigurări de sănătate, în timp ce medicii din România se confruntă cu multe limite financiare.

Dr. Horațiu Coman consideră că medicii români sunt foarte bine pregătiți și că, dacă avea la dispoziție în România tehnologia și susținerea financiară din Occident, ar avea rezultate chiar mai bune decât cele din sistemele medicale vestice, deoarece „fiind latini, punem mai mult suflet în tot ceea ce facem”.

Sunt foarte mulți medici români plecați să profeseze în străinătate, dumneavoastră sunteți unul dintre ei. Sunt bine pregătiți medicii români, sunt competitivă pe plan internațional? Școala medicală românească a dat mereu medici buni.

Am spus și cu alte ocazii, dacă medicii români ar avea la dispoziție tehnologia vestică și susținerea financiară pe domeniul medical al celor din Vest, am avea rezultate mult peste ce se întâmplă acolo. Noi, fiind latini, punem mai mult suflet în tot ceea ce facem. N-am auzit – și cunosc zeci de medici care îmi sunt prieteni, sau prieteni ai prietenilor – despre medici români care să se facă de rușine plecând din România.

Sigur, există și excepții, dar în marea lor majoritate își reprezintă țara cu brio acolo unde se duc și sunt apreciați. Ca dovadă, într-un timp foarte scurt poți să faci pași ierarhici, profesionali extraordinari, pași pe care poate în România nu-i faci, pentru că meritocrația este cea care triază acolo, într-adevăr. Și medicii români ajung în vârf.

Vorbeați de meritocrație ca diferență între sistemul medical din Occident și cel românesc. Ce alte diferențe sunt? Ce are sistemul vestic în plus față de cel medical românesc? 

Citește mărturia integrală a medicului Horațiu Coman pe portalul 360medical.ro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.