Dilema unui chirurg din România: ”Vinul de țară și brânza de burduf, tot șpagă e?”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.03.2024 - 12:40
Un medic nu știe dacă ”atențiile” de la pacienți sunt tot șpăgi Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Un doctor chirurg vrea să știe dacă atențiile lăsate de pacienți la consultațiile post-operator tot șpăgi se numesc. El spune că nu a luat bani însă vin de țară și brânză de burduf ”a mai primit”.

SHARE

Sunt mulți pacienți care spun că au dat ”atenții” la spital atunci când au avut vreo problemă de sănătate. Mulți medici au ajuns să fie anchetați, unii chiar arestați, însă șpaga nu pare să se fi stârpit. 

Un medic ce susține că el nu primește șpagă în bani însă cadouri ”non monetare” a primit. Și vrea să știe dacă face ceva ilegal sau nu. 

Dilema unui chirurg din România: ”Vinul de țară și brânza de burduf, tot șpagă e?”

”În capul meu, spaga se ia înainte de actul medical și îl condiționează; iar mulțumirea se dă după actul medical fară să îl afecreze în vreun fel pe acesta.

Personal spaga nu iau și tratez toți pacienții la fel, fie că sunt săraci sau cu pile. În schimb, cadouri non monetare precum un vin de țară sau o brânză de burduf am mai primit când veneau pacienții la consult post operator. Este imoral ce am făcut?

Cum la mecanic după ce schimba roata sau la chelner după ce iți aduce mâncarea, îi dai 15 lei. Nu este la fel și la medici?”, a scris un medic pe platforma Reddit.

Postarea sa a devenit virală. Mulți i-au spus că este ilegal să ia orice cadouri de la pacienți. Însă alții au fost de acord că ”mulțumirea” din partea pacientului trebuie primită.

Citește și: Medicii șpăgari de la Spitalul Marius Nasta împărțeau mita prin Revolut. ”Când avem de unde, avem”

”Medicii au depus un jurământ...

Nu prea poți compara un medic cu un mecanic. Mecanicul te poate refuza data viitoare dacă nu îi lași, medic nu ar trebui să facă asta...

Lumea dă din același motiv... să fie băgat în seamă și de frica să nu fie ignorat data viitoare”, a scris un utilizator al grupului.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

”Exact, oamenii care vin la doctor sunt într-o situație specială, frica de moarte este lucrul cel mai adânc înfipt în subconștientul uman, faptul că un doctor poate să facă diferența între boala și suferință îl pune într-o poziție de putere cum nu prea întâlnești în alte situații.

Normal ar fi ca un doctor să nu accepte nimic de la pacienți dar în România sunt atât de rari, care sunt tratați că și cum ar fi cazuri extraordinare. Sistemul medical din România are probleme grave de moralitate”, a scris un alt utilizator.

”Toți trebuie să fim responsabili pe munca noastră pe care ne-am angajat s-o facem. E jobul tău. 'Do your god damn job". Și asta e un citat din Dr House. Că nu sunt salariile meritate... asta este adevărat. Dar... nu este problema mea să rectific salarii inechitabile. Fiecare este responsabil de ceea ce câștiga el”, a comentat o altă persoană .

”Până nu vă opriți din luat, ei nu se vor opri din dat”

”Până nu vă opriți din luat ei nu se vor opri din dat, personal nu dau nimic, oriunde aș fi”, a afirmat un alt utilizator al grupului.

”Foarte prost v-a învățat lumea. Oamenii vă dau șpagă de frică să nu îi nenorociți sau neglijați și voi ați ajuns să credeți că le place de voi în mod special și vor să vă mulțumească. N-ar fi rău să intre iar procurorii pe fir și să mai curețe din șpăgarii din spitale”, a scris o altă persoană.

Un alt medic îi transmite să aibă grijă că și aceste ”atenții” tot ilegale sunt.

Citește și: Cine sunt medicii acuzați de șpagă de la Spitalul Marius Nasta. În casa unuia s-au găsit 50.000 €

”Colega, cum o dai, tot ilegal e. Intră la primirea de foloase necuvenite. Deci, nu iei nimic. Unul s-a găsit cu dosar penal pentru niște brânză și găini - deci, nu mai primesc absolut nimic.

Îi trimiți acasă cu găinile lor cu tot, să le care după ei prin tren, poate așa se mai învață minte. Nici înainte nu primești, nici după, nici bani, nici măcar o ciocolată. Justiția de la noi nu e în stare să diferențieze. Nu primești nimic, și îi trimiți înapoi acasă cu rețetă și atât”, a scris acesta.

”Tot spagă se numește. Și ai libertatea să refuzi. Tot pe subiect dar pe alt domeniu, o știre de zilele trecute spunea cam așa: Polițiștii din România au primit mămăligă, centrale termice, roi de albine sau 15 fripturi drept mită. Meseria ta este plătită”, a transmis o altă persoană.

Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Unde e spitalul ”șpagă - free” din România

Doctorul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași susține că în urma discuțiilor cu pacienții a ajuns la concluzia că în unitatea medicală pe care o conduce nu se ia șpagă. 

”În urma controalelor inopinate pe care le-am efectuat de-a lungul timpului, atunci când am discutat cu pacienții, despre calitatea actului medical, despre alimentația pe care o primesc la spital, și dacă au oferit sau nu foloase cuvenite, fără să fie de față cadrele medicale, răspunsurile au fost unele care m-au satisfăcut.

Citește și: Unde este ”spitalul șpagă-free” din România. Manager: ”Pacienții să nu ofere nici măcar bomboane”

Aș dori să declar, începând de azi, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, primul spital din România ”șpagă-free”. 

Pacienții vor face un efort și nu vor mai oferi cadrelor medicale nici măcar o cutie de bomboane. 

În momentul de față salariile din sistemul medical sunt satisfăcătoare, în consecință, acest lucru nu este rezonabil”, a spus managerul spitalului, într-un mesaj video.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te